Companii Stiri

Alro revine pe profit

15 feb. 2017 2 min

Alro revine pe profit

Reading Time: 2 minute

Alro a înregistrat un profit net ajustat preliminar* de peste 100 de milioane de lei, în 2016, în creștere față de anul 2015 când acesta a fost de 45 milioane de lei. Cifra de afaceri a Companiei s-a situat la 2,1 miliarde de lei, în ușoară scădere comparativ cu anul precedent, când a atins 2,3 miliarde de lei.

„Investițiile realizate de-a lungul anilor în tehnologie și în reducerea consumurilor specifice, precum și în extinderea gamei de produse și creșterea calității ne-au ajutat să revenim pe profit după mai mulți ani consecutivi de pierdere, într-o perioadă încă dificilă pentru industria noastră,” a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro.

„Rezultatele financiare înregistrate anul trecut confirmă încă o dată strategia noastră de orientare spre produse procesate cu valoare adăugată mare, spre creșterea eficienței și reducerea costurilor. Astfel putem rămâne competitivi la nivel internațional și putem oferi clienților noștri un parteneriat stabil și de încredere”, a adăugat Gheorghe Dobra.

Valoarea vânzărilor Alro a fost afectată de continua scădere a prețului aluminiului pe piețele internaționale, deși volumul vânzărilor a crescut pentru segmentul de aluminiu primar și a rămas constant pentru segmentul de aluminiu procesat. Astfel, nivelul mediu al prețului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost, în 2016, de 1.605 USD/tonă, comparativ cu 1.661 USD/tonă, în 2015. Producția totală de aluminiu primar a fost de 273.000 de tone, în 2016, în creștere față de 2015, când a fost de 271.000 de tone, iar producția de aluminiu procesat a fost 79.000 de  tone, un nivel similar cu cel înregistrat în 2015. Vânzările au atins 2,1 miliarde de lei în 2016, față de 2,3 miliarde de lei, în 2015.

Costul bunurilor vândute a scăzut și a fost de 1,8 miliarde de lei, în 2016, față de 2 miliarde de lei, în 2015, Alro reușind să captureze și să valorifice reducerea prețurilor de materii prime de pe piețele internaționale. Totodată, mai mult de 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deşeuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrică este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru productia aluminiului electrolitic. În plus, cheltuielile generale s-au situat cu peste cinci milioane de lei sub nivelul din anul 2015.

În aceste condiții, Alro a înregistrat un profit operațional de 170 de milioane de lei, anul trecut, față de 157 de milioane de lei, în 2015, iar profitul net s-a situat la 67 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă de 24 de milioane de lei, în 2015.

Alro a continuat, și în 2016, programul de investiții pentru creșterea eficienței operaționale, pentru reducerea consumurilor specifice și pentru extinderea gamei de produse. Astfel compania a investit 76 de milioane de lei în cursul anului 2016 pentru modernizări tehnologice. În plus, Alro a demarat un proiect cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează investiții în cercetare-dezvoltare, pentru îmbunătățirea infrastructurii de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic, cu aplicații industriale de înaltă calificare.

De asemenea, Alro a investit în reducerea consumului de apă industrială și în modernizarea dispeceratului său energetic, cu impact pozitiv asupra costurilor finale.

* Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: