Lifestyle Stiri

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, a vizitat EFdeN 4C

20 apr. 2016 2 min

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, a vizitat EFdeN 4C

Reading Time: 2 minute

Excelenta Sa,  Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm a vizitat luni, 18 aprilie 2016, prototipul EFdeN 4C- Centrul de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, declarand ca ‘’EFdeN reprezinta un exemplu de inovatie si inginerie romaneasca.’’

Proiectul a fost admirat de catre oficialitatile americane, care au apreciat implicarea echipei pentru schimbarea pe care vor sa o aduca in domeniul eficientei energetice si a mediului inconjurator.

EFdeN a inceput odata cu Solar Decathlon 2014 de la Versailles, unde a reprezentat Romania si Europa de Est in cadrul competitiei internationale de case solare. Proiectul este unul de educatie si cercetare romanesc, cu o echipa alcatuita din studenti voluntari de la mai multe universitat. Acestia au proiectat si construit o casa solara, sigura si confortabila, 100% electrica si prietenoasa cu mediul. Dupa competitie, studentii au asamblat din nou casa, in cadrul Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, functionand ca Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort ce este deschis publicului larg in fiecare joi (intre orele 18.00-20.00) si duminica (intre orele 12.00-16.00).

La eveniment au participat rectorii Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, profesorii implicati, membrii echipei EFdeN, dar si reprezentanti ai companiilor care i-au sustinut pe studenti si au discutat despre importanta unui astfel de proiect pentru societate si pentru universitati ca si abordare practica pentru dezvoltarea personala si profesioniala a studentilor.

Valoarea intregului proiect initiat acum 3 ani, se ridica la aproximativ 1,3 milioane euro prin colaborarea cu peste 120 de companii private, 90% din suma reprezentand materiale, produse si servicii si doar 10% contributii financiare. Pentru viitor, EFdeN propune un plan de industrializare a  prototipului, fapt ce ar duce la o scadere substantiala a pretului, pentru a se putea incadra astfel in programul Prima Casa.

Echipa are foarte multe obiective, unul dintre ele fiind obtinerea certificarii Living Building Challenge, cea mai stricta certificare in ceea ce priveste casele sustenabile, iar odata obtinuta, casa EFdeN ar deveni certificata ca fiind cea mai sustenabila locuinta din Europa. Detalii pe www.efden.org.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: