Analize Business

An record pentru BVB: valoarea totală de tranzacționare a depășit 24 mld. lei în 2022

13 feb. 2023 2 min

An record pentru BVB: valoarea totală de tranzacționare a depășit 24 mld. lei în 2022

Reading Time: 2 minute

Bursa de Valori București (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare înregistrată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei (aproximativ 4,9 miliarde de euro), în creștere cu 11% față de nivelul din 2021, când aceasta valoare era de 21,6 miliarde lei.

Pe segmentul de acțiuni, anul trecut au fost realizate tranzacții totale de aproape 13,5 miliarde lei. Lichiditatea medie zilnică a atins un nou maxim: 95,6 milioane lei, +11% față de 2021. Investitorii prezenți la BVB au realizat în 2022 un nou record al numărului de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare: peste 1,67 milioane de tranzacții.

Anul trecut, la BVB au avut loc 251 de ședințe de tranzacționare, iar acest lucru s-a tradus printr-o lichiditate medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementata (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) de 95,6 de milioane de lei. Este un nou record stabilit la BVB pentru acest indicator de lichiditate, unde creșterea a fost de 11% comparativ cu 2021.

În 2022, au fost realizate 42 de runde de finanțare în valoare totală de 1,9 miliarde euro. Numărul investitorilor a ajuns la finalul trimestrului 3 al anului anterior la peste 128.000, maxim absolut pentru piața de capital românească, după ce la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Față de acum patru ani, creșterea este de 137%.

„Anul 2022 a fost un adevărat carusel pentru piețele de capital internaționale, care au fost marcate de volatilitate accentuată. După o perioadă foarte lungă caracterizată prin politici monetare relaxate, presiunile inflaționiste au determinat demararea unui ciclu de creștere agresivă a dobânzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil în 2022 este ca rundele de finanțare prin piața de capital au continuat: 42 de runde de finanțare în valoare totală de 1,9 miliarde euro au fost derulate prin sistemele bursei într-un singur an. Listările anunțate ale Hidroelectrica și Salrom, aprobate de Statul Român și unde Fondul Proprietatea va fi cel care va vinde din participațiile sale, pot fi un catalizator pentru accelerarea ritmului listărilor la BVB și promovarea României în rândul piețelor emergente de către furnizorul global de indici MSCI.”

Radu Hanga, Președintele BVB

Acțiunea BVB a crescut cu 40%, cea mai bună evoluție din indicele BET, reflectând rezultatele demersurilor din ultimii ani pentru eficientizarea pieței de capital.

Evoluția pieței de capital din România a fost recunoscută pe plan internațional de furnizorul global de indici FTSE Russell și, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. În prezent, 13 companii românești sunt incluse în indicii piețelor emergente, iar printre aceste companii se numără și emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piață. Prețul acțiunii BVB, de 35,3 lei la finalul anului trecut, este la cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani și jumătate, o valoare mai mare fiind înregistrată în iunie 2015.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: