BizRemote by certSIGN Tech

Platformă electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere

28 mart. 2020 2 min

Platformă electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere

Reading Time: 2 minute

UPDATE: 

Firma de avocatură RTPR, care a acordat asistență juridică pro bono companiei Binovate pentru https://formular.sts.ro/, a făcut următoarea precizare:

”Am ajutat pro bono firma Binovate cu consultanță juridică pentru platforma https://formular.sts.ro/ pentru că varianta inițială includea posibilitatea de a aplica o semnătură prin platforma online fără a necesita printare, scanare sau fotografiere și astfel era foarte utilă. Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritățile au dreptul de a restrânge și mai mult circulația persoanelor, pentru a preveni răspândirea virusului. Deciziile însă trebuie să fie clare și transparente. Precizările GCS din comunicatul de presă nu fac decât să producă confuzie și să crească birocrația.”

Știrea inițială

A fost creată platforma https://formular.sts.ro/, operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aceasta le le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

GCS menționează, totuși, că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora.

Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul/calculatorul utilizatorului. 

Pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

„Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator. Orice alte astfel de platforme online NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale”, se arată în comunicatul GCS.

În baza colaborării cu Guvernul României, platforma formular.sts.ro a fost dezvoltată de compania IT Binovate Labs (care au creat inițial aplicația, apoi au retras-o că nu aveau sprijin guvernamental și despre care am scris aici), cu suportul juridic din partea RTPR și cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Precizare

Puteți descărca declarațiile și de aici

În cazul platformei formular.sts.ro, completarea datelor se realizează anterior generării și descărcării documentului în format PDF.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: