Interviuri Lifestyle

Andra Novițchi: Pasiune. Perseversență. Performanță

17 ian. 2024 6 min

Andra Novițchi: Pasiune. Perseversență. Performanță

Reading Time: 6 minute

Este prezentă zi de la cursurile Facultății de Kinetoterapie din cadrul Universității Româno-Americane, profesor de sport la o școală privată și trainer la un studio de pilates din București și, cu toate acestea, a reușit să devină Campioană Mondială la Karate, după ce a încheiat anul 2021 cu locul întâi la Campionatul Mondial WUKF de la Cluj. În 2022 a reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Mondial din SUA, în timp ce, anul trecut, a ocupat locul întâi la Campionatul Mondial din Scoția și a obținut medalia de aur la Campionatele Europene din Italia. Iar planurile Andrei Novițchi nu se opresc aici.

Andra Novițchi provine dintr-o familie în care se practică sportul de performanță, așa că a luat contact prima oară cu artele marțiale devreme, la vârsta de opt ani. Pe atunci, tatăl ei își dorea ca Andra să aibă o activitate care să o țină ocupată și să o disciplineze. Cu toate acestea, abia mai târziu, prin adolescență, tânăra a simțit că a făcut cu adevărat o pasiune pentru sport. Acela a fost momentul în care a început să se antreneze singură, să înțeleagă cu adevărat ce face de fapt și că singurul mod prin care nu numai că se atinge performanța, ci se și menține la un nivel ridicat de-a lungul timpului, gravitează în jurul pasiunii. Artele marțiale au șlefuit personalitatea Andrei, au ghidat-o în tot ceea ce face și a devenit omul de astăzi datorită întâlnirii sale cu sportul de performanță și cu filosofia artelor marțiale. Pentru Andra Novițchi, sportul nu este doar un job care are loc între 09:00 și 17:00, ci un stil de viață, o poveste în care foarte probabil se vor regăsi nu doar sportivii, ci toți care își doresc performanța.

Andra Novițchi, campioană mondială la karate ne-a vorbit despre obiectivele pentru anul următor, despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru performanță și despre provocarea de a deveni Campioană Mondială la Karate cu un program extrem de încărcat.  

Cei care fac sport de performanță sunt nevoiți adesea să facă multe sacrificii. Renunță la distracții, ieșiri cu prietenii, se trezesc devreme că să ajungă și la școală după antrenamente, etc. Care au fost dificultățile de care te-ai lovit tu și ce te-a motivat/ ce te motivează să mergi mai departe, să nu renunți?

Cred că fiecare dintre noi alege modul în care vrea să trăiască – eu am ales artele marțiale și mă consider norocoasă că pot să fac ceea ce îmi doresc cel mai mult în viață. Iar atunci când ceea ce faci te definește, nu prea simți că faci sacrificii.

Este adevărat că atunci când ai o rutină și un plan anual de competiții, pregătirea nu se oprește niciodată. Poți să ai un evenimet în familie, banchet, vizite, zilele de naștere ale celor dragi și probabil de cele mai multe ori nu le vei onora, poate chiar să le și ratezi ani la rând – eu îi zic reversul medaliei.

medalii

Dar, parte importantă din motivația mea este simplul fapt că nu îmi pot imagina viața mea fară karate. Desigur ajută și faptul că am o familie care înțelege talentul și alegerea mea și mă susține în ceea ce fac. Așa că nu stau să mă gândesc prea mult la ce ratez sau ce sacrificii fac, ci mai degrabă îmbrățișez tot ce se întâmplă și merg mai departe.

Ne poți spune cîteva cuvinte despre parcursul sportiv tău din ultimii ani? Ce performanțe ai obținut?

Ultimii ani au fost o provocare continuă prin prisma nevoii permanente de a integra tot felul de alte activități, pe lângă ceea ce făceam deja.

În 2021, după perioada de lock-down, am reînceput activitatea în format fizic atât în studioul de pilates unde lucrez ca trainer, dar și ca profesor de sport la o școală privată. În același timp s-au reluat și competițiile așadar programul meu arăta în felul următor: dimineața la școală, după-amiaza la studio iar seara și în weekend-uri la antrenamente. Am încheiat anul cu un loc 1 la Campionatul Mondial WUKF de la Cluj la proba de Kata Shotokan, proba mea de suflet.

Anul 2022 a continuat la fel. Am început pregătirea pentru Campionatul Mondial din SUA din luna iulie, plus pregătirea pentru celelalte competiții anuale precum: Campionate Europene, Naționale și Cupa României. Au fost stagii succesive de pregătire și tot ce mai poți să întâlnești în calendarul unui sportiv. Campionatul din SUA a avut pentru mine cea mai mare miză – a adus cu sine presiune, dar am încercat să îmi mențin focusul și acest lucru m-a ajutat să ocup locul 1 la proba de Kata pe toate stilurile și locul 2 la Kata pentru stilul meu și anume Shotokan.

podium

Anul acesta Campionatul Mondial a avut loc în Scoția unde am urcat pe toate treptele podiumului: locul 1 la proba de Kata Shotokan, locul 2 cu echipa de Kata, locul 3 la Kata pentru toate stilurile și la proba de kumite (lupta).  Tot anul acesta, la Campionatul European din Italia, am reușit să iau locul 1 atât la individual cât și cu echipa mixt și locul 2 cu echipa de fete la probele de Kata.

Cu un program atât de încărcat cum ai reușit să devii Campioană Mondială la Karate? Cum reușești să le îmbini pe toate cu succes?

În acest moment sunt studentă la zi, la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității Româno-Americane, unde sunt prezentă în fiecare dimineață. Apoi, în fiecare după-amiaza sunt în studio, iar seara la antrenamente. Toate se îmbină armonios și pe etape. Ca să le duc la bun sfârșit fară să mă extenuez, am grijă la alimentație, refacere și liniște, iar așa, totul se așează.

Cum a fost perioada de pandemie pentru tine ca sportiv de performanță? Cum te-ai antrenat?

Perioada pandemiei a început cu plecarea mea din București, acasă în comuna Adunați din Prahova. De cum s-au închis toate în jur, m-am bucurat să merg și să petrec mai mult timp cu sora și familia mea.

Odată ajunsă acasă, au început fricile și gândurile că fără competiții, fără modul în care se întâmplau antrenamentele, se va încheia cariera mea de sportiv. Imediat însă am schimbat perspectiva și am gândit diferit: ce pot să fac cu atâta timp liber disponibil? Acesta a fost cel mai important declic. Atunci mi-am zis: “ce bine, o să am mai mult timp doar să mă antrenez!”. Ceea ce am și făcut.

Pe lângă antrenamente, am avut timp să citesc, să mă uit la filme și seriale, să stau la povesti și să las lucrurile să se întâmple. Așadar am încercat să mă uit mai degrabă la acest timp ca la o perioadă de odihnă și reflexie de care nu aș fi putut să beneficiez altfel.

LL1A8348

Care sunt obiectivele pe care le ai pentru următoarea perioadă de timp?

Compețional, obiectivele sunt să fiu o versiune mai bună a mea, să învăț ceea ce nu știu, să reiau ceea ce cred că stiu, fiindcă mereu e ceva de învățat ca să țin pasul cu evoluția din jur. Profesional doresc să îmi îmbunătățesc cunoștințele și modul cum le transmit și visez să am un loc, o sală, unde să îmi pot pune amprenta și de unde oameni să plece mai bine, încărcați cu bine.

Sufletește sunt împlinită. În general, la toate aș spune că merg pe premiza „să faci rai din ce ai” și să te bucuri de ceea ce primești și pentru ce muncești!

Care sunt cele mai valoroase lecții pe care le-ai învățat practicând karate?

Cred că în fiecare moment avem de învățat câte ceva. Trebuie doar să vrem să vedem și să înțelegem. De altfel, împărtășesc pe contul meu de Instagram din aceste lecții valoroase. Dacă ar fi să mă gândesc la cele care m-au ajutat cel mai mult, ar fi următoarele:

  • Adaptează-te momentului prezent și sădește pentru viitor.
  • Fiecare are ceva bun.
  • Oamenii fac locul.
  • Dacă ai talent înseamnă că ai ceva de dat înapoi.
  • Nicio competiție nu seamănă cu cealaltă.
  • Suntem suma obiceiurilor noastre, a oamenilor pe care îi avem aproape, a ceea ce facem și încotro ne îndreptam țoață energia.
  • Să muncești pentru ceea ce iți dorești și în același timp să vizualizezi că ai ajuns deja acolo!

Cea mai mare bucurie a mea este să reușesc să fac viața celor din jur un pic mai bună sau mai frumoasă dând mai departe câte ceva din „hack-urile” pentru viață, pe care am avut norocul să le deprind în atâția ani de antrenament și performanță în arte marțiale.

Array

Articole pe aceeași temă: