Plec pe Marte

Reading Time: 4 minute

Dacă pentru mulți limita este cerul, pentru Alyssa Carson nu există așa ceva. În vârstă de 17 ani, adolescenta este cel mai tânăr astronaut în formare din întreaga lume și probabil unul dintre primii oameni care vor ajunge pe Marte. 

Alyssa Revista
Foto: FotografulTAU

Acesta este cel mai mare vis al său și, pe cât de nerealist poate părea la prima vedere, pe atât de mari sunt șansele pe care tânăra și le-a construit, ca el să devină realitate. Povestea adolescentei din Louisiana îți dă încredere că se poate. Este o poveste la care îți dorești să revii cu gândul, atunci când ai nevoie de o sursă de inspirație, pentru a lupta să ajungi mai aproape de obiectivul tău.

Ideea de a deveni astronaut i-a trecut Alyssei prin minte, pentru prima dată, la vârsta de trei ani. Îi plăceau niște desene animate în care un grup de prieteni făcea o expediție pe Marte. O fascina acest program și își dorea să ia parte la toate aventurile spațiale, alături de personajele îndrăgite. Următoarea etapă a fost să îi pună în încurcătură pe adulții din jur cu tot felul de întrebări despre spațiu și Marte. Așa s-a născut pasiunea sa pentru acest subiect, pe care părinții săi au luat-o foarte în serios. “Tata mi-a spus: Dacă vrei să devii astronaut, foarte bine, trebuie să muncești pentru asta!”, își amintește ea și susține că, odată ce a luat decizia de a urma această carieră, cu toate că avea o vârstă foarte fragedă, nu a mai avut nicio îndoială că a ales drumul corect. “Nu m-am îndoit niciodată de faptul că aceasta este menirea mea. Nici nu prea aveam cum să ezit. Pregătirea din cadrul școlii spațiale este mult mai interesantă decât ceea ce înveți la școala obișnuită. Pentru mine, ceea ce învăț ca să devin astronaut este foarte ușor de înțeles. Asta îmi dă sentimentul că am ales cariera potrivită”, mărturisește tânăra.

Borne pe drumul spre Marte
După 14 ani, Alyssa deține o listă impresionantă de realizări, care o duc foarte aproape de destinația visurilor ei, de Marte. Este cel mai tânăr absolvent al Advanced Space Academy, instituție dedicată pregătirii tinerilor care doresc să urmeze cariere în domeniul astro­nomiei. A asistat la trei lansări de rachetă și deține brevetul de pilotaj de rachetă. A participat la numeroa­se tabere de pregătire spațială și este singura persoană din lume care nu a ratat niciunua dintre cele trei tabere de pregătire pentru misiuni în spațiu organizate de NASA. Anul trecut, a obținut un certificat profesional în astronautică aplicată, după ce a urmat doi ani cursurile Universității de Aeronautică Embry – Riddle, cea mai mare universitate de aeronautică din lume. În acest moment, în paralel cu liceul, urează cursurile Advanced PoSSUM Space Academy, la aceeași universitate, pentru ca, la finalul lor, să obțină titlul de astronaut.
Am întrebat-o cum a reușit să se împartă între atâtea direcții, iar răspunsul său se poate rezuma printr-un singur cuvânt: pasiunea. “N-aș putea spune că antrenamentele pentru a deveni astronaut sunt ușoare, dar cu siguranță sunt extrem de amuzante și de interesante! De aceea, chiar și atunci când programul meu este foarte încărcat și trebuie să fac lucruri extrem de complicate, mă bucur de fiecare clipă, pentru că este ceea ce îmi place să fac și despre ceea ce îmi place să învăț”, susține adolescenta.

Acasă, pe Planeta Roșie
Este o fire energică și zâmbește tot timpul, dar când vorbește despre activitățile sale din perioadele de training, ritmul în care vorbește devine și mai rapid, iar entuziasmul său iradiază prin toți porii. Când se referă la Planeta Roșie, tânăra spune “acasă” și își imaginează în detaliu cum va fi când va ajunge acolo, dacă va fi selectată să facă parte din misiunea NASA, care ar putea avea loc în anul 2033. Acesta este cel mai mare vis al Alyssei Carson și pariază totul pe îndeplinirea lui. Misiunea va avea loc cândva după anul 2030. Se lucrează la construirea rachetei și optimizarea tehnologiei necesare pentru această călătorie spațială. Șase sau șapte persoane vor lua parte la expediție. Drumul va dura aproximativ șase luni. Apoi, odată ajunși acolo, membii echipajului vor locui pe Marte pentru câteva luni, pentru a realiza munca de cercetare și a strânge toate informațiile re­levante, în scopul de a le aduce pe Pământ.

“Să fac parte din acest echipaj este țelul meu suprem. Nimic din ceea ce poate exista sau se poate întâmpla în spațiu nu mă înspăimântă. Tot ceea ce fac de 14 ani mă pregătește pentru asta și mă străduiesc să îmi construiesc un CV care să iasă în evidență atunci când va sosi timpul să aplic pentru un loc în prima rachetă care va duce oameni pe Marte”, spune viitoarea astronaută.

Potrivit acesteia, profesia de astronaut nu este una de sine stătătoare. Este ca un al doilea job, asociat unui profesii principale, care te face util pe o navetă spațială, cum ar fi profesia de pilot, medic, fizician sau cercetător al unui domeniu legat de spațiu. Alyssa își dorește să se specia­lizeze în astrobiologie și se vede deja căutând semne de viață în mostrele de apă sau de sol de pe Planeta Roșie. Până atunci, însă, se antrenează fără menajamente pentru ceea ce va fi experiența vieții ei și puținul timp liber pe care îl are la dispoziție îl folosește pentru a-i inspira pe cei din jur să își urmeze visul, oricare ar fi acela. “Nimic nu este imposibil. Nu contează ce vârstă ai sau cât de măreț este visul tău, dacă te dedici lui, poate deveni realitate. Asta este ceea ce dă sens vieții!”, conchide tânăra.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: