Finanțe Stiri

Anul bancilor centrale

30 dec. 2015 2 min

Anul bancilor centrale

Reading Time: 2 minute

2015 a fost anul bancilor centrale, iar 2016 ar putea fi anul in care pietele de capital vor determina accelerarea reformelor structurale in economia mondiala, arata un raport al Bancii Transilvania (BT).

“In Statele Unite economia a accelerat in 2015 (2,6% an/an la noua luni), ceea ce a determinat FED sa initieze un nou ciclu monetar la ultima sedinta din acest an (semnaland finalul banilor ieftini), evolutie care exprima increderea ca prima economie a lumii poate performa si fara dependenta de politica monetara relaxata”, scrie in raport economistul sef al BT, Andrei Radulescu.

In Zona Euro procesul de relansare economica s-a consolidat in 2015, dar nivelul redus al inflatiei si asteptarilor inflationiste a determinat Banca Centrala Europeana sa intensifice masurile de relaxare monetara fara precedent (lansate in martie) in cadrul sedintei din decembrie.

Nu in ultimul rand, in decembrie anul curent FMI a anuntat ca YUAN-ul devine a cincea moneda din cosul DST, decizie care confirma eforturile depuse de Banca Centrala a Chinei si de Administratia de la Beijing in ultimii ani, arata raportul.

Cel mai bun an de dupa ‘89

In Romania 2015 a fost cel mai bun an economic de dupa schimbarea regimului in 1989, aspect reflectat de contributia factorilor de productie la dinamica PIB potential, dar si de continuarea procesului de consolidare a stabilitatii macrofinanciare, considera economistul BT.

In acest context, BNR a redus rata de dobanda de politica monetara la 1.75% (nivel minim istoric) in acest an.

Economistul previzioneaza accelerarea economiei interne prin motorul investitional, sustinut de impulsul exporturilor, relansarea investitiilor straine directe si consolidarea momentului favorabil la nivelul consumului privat. In acest scenariu PIB-ul ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 5.1% in 2016, 5.2% in 2017, respectiv 4.3% in 2018.

“Desi am redus previziunile privind dinamica preturilor de consum pe termen mediu continuam sa ne asteptam ca BNR sa initieze un nou ciclu monetar in 2016, mai ales in contextul perspectivelor de intensificare a riscurilor la adresa stabilitatii financiare (Bugetul de Stat pe 2016)”, arata Andrei Radulescu.

Factorii de risc pentru acest scenariu central sunt: evolutiile macro-financiare din SUA, Zona Euro, China; tensiunile geo-politice globale, regionale; amenintarile la adresa functionarii UE; politica economica interna in anul electoral 2016.

scenariu macro bt
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: