Tech Stiri

Aplicația care îți promite detectarea persoanelor cu COVID-19, dar te lasă fără bani în cont

26 mart. 2020 2 min

Aplicația care îți promite detectarea persoanelor cu COVID-19, dar te lasă fără bani în cont

Reading Time: 2 minute

Există în momentul de față mai multe aplicații de smartphone, verificate, care îți oferă numeroase informații despre pandemie, în timp real. Din păcate, cyberinfractorii profită de panica generală și au dezvoltat malware care sub masca utilității, de abia așteaptă să se instaleze în terminal, ca să te lase fără bani în cont.

Așa este cazul troianului Ginp, care odată descarcat pe telefonul victimei, poate primi o comanda de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulata “Coronavirus Finder”. Aceasta pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se afla acesti indivizi, victimei i se solicită să plătească 0.75 de euro.

Daca victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plata. Cu toate acestea, dupa ce datele de plata sunt introduse, victima nu este taxata cu suma respectiva si nici nu primeste informatii despre cei “infectati”. In schimb, informatiile personale si detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.

“Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing și creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenți în acest moment – pop-up- urile, paginile web necunoscute și mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic,” spune Alexander Eremin, expert în Securitate cibernetică la Kaspersky.

Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa apariție, dobândind constant noi capacități de infectare. În plus, desi în trecut, țintele au fost în primul rând rezidenți ai Spaniei, numele acestei ultime versiuni ne sugerează că atacatorii intenționează să vizeze și alte țări, spun reprezentanții Kaspersky.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: