Stiri Lifestyle

Aripi pentru primul teatru independent

27 mart. 2017 3 min

Aripi pentru primul teatru independent

Reading Time: 3 minute

Chris Simion-Mercurian demarează, pe 3 aprilie, campania de fundraising G53, pentru primul teatru privat costruit în România în ultimii 70 de ani.

“După 18 ani de experiență atât în teatrul instituțional, cât și în cel independent, m-am convins că dacă vreau să las ceva în urmă… soluția este pe cont propriu. Într-o Românie unde tinerii pleacă din țară, unde mass media promovează nenumărate nenoriciri, unde  griul a devenit culoarea națională, eu te invit să faci parte dintr-un proiect cu aripi:  PRIMUL TEATRU PRIVAT CONSTRUIT  ÎMPREUNĂ”, spune Chris Simion-Mercurian.

Suma necesară realizării proiectului Grivita 53 este de 1.000.000 de euro, iar Chris Simion-Mercurian are încredere că acest teatru se poate naște punând  “mână de la mână și fiind suflet lângă suflet”.

Poate părea o sumă mare, dar dacă analiză cifrele, vedem că este nevoie de 1 milion de oameni care s[ doneze 1 euro, sau 100.000 de oameni cu câte o donație de 10 euro, ori 10.000 de iubitori de teatru care să doneze 100 de euro, sau 1.000 cu donații de 1.000 de euro. Și exemplele pot continua.

“Grivița 53 se dorește a fi mai mult decât un spațiu cultural, se cere a fi un spirit al unei generații, un teatru modern, fresh, cu o gândire estetică nouă, inedită”, spune Chris Simion-Mercurian.

Teatrele private independente din România își desfașoară activitatea în clădiri deja existente. Din 1946, deci de 71 de ani, nu s-a construit niciun teatru privat de la zero.

“Avem deja parteneri care vor sa spunem IMPREUNA aceasta poveste. Primul este Holcim Romania, urmat de Radio Guerrilla, Mccan PR, Raiffeisen Bank si un numar impresionant de persoane care s-au angajat pro bono in acest proiect: arhitecti, ingineri, experti din audit, jurnalisti, oameni de afaceri,  actori, regizori si personalitati din alte domenii”, spune Chris Simion-Mercurian.

“Visul este al meu dar, în aceeași masură, poate fi și al tău. A construi când majoritatea demolează, a rămâne când mulți fug, a vedea partea plină a paharului, nu este numai opțiunea mea. Poate fi și alegerea ta. Fiecare dintre noi putem fi o caramidă (prin efort propriu) sau mai multe caramizi (prin implicarea companiei tale)”, spune Chris Simion-Mercurian.

        3 ani, 3 aprilie, Grivita 53.

Chris Simion-Mercurian și-a propus să finalizeze proiectul în 3 ani din momentul pornirii platformei de strângere de fonduri.

chris pascal
Chris Simion-Mercurian împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner

Campania demarează pe 3 aprilie, cu premiera spectacolului „A.A.A.” – prima producție G53, una dintre ideile de fundraising lansată. Întrucât teatrul din Grivița 53 nu are încă sediu, spectacolul „A.A.A.” va fi itinerant și va fi găzduit de mai multe teatre și spații din București.

Prima reprezentație din cele 53 va avea loc pe 3 aprilie, ora 20 la Teatrul Metropolis.  După spectacol va fi un cocktail în foaierul teatrului, un bun moment de a afla detalii despre proiect. Accesul nu este pe bază de bilet, ci prin donații, sponsorizări, bartere sau alt sprijin necesar proiectului. Te invitam sa fii mai mult decat un simplu spectator. Iti propunem sa fii co-fondator G53.

Detalii despre proiectul G53 – construcția teatrului, modalitățile de sprijin, campania de fundraising, despre ceea ce oferă la schimb inițiatorii proiectului si despre piesa de teatru care va deschide acest drum – pot fi aflate la e-mail teatrul@grivita53.ro sau la 0723.247.298.

Chris Simion-Mercurian este unul dintre oamenii care au pus bazele teatrului independent românesc, fondând împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner în 1999 Fundația „Compania de teatru D’AYA“, una dintre primele companii de teatru independent de pe piața locală. Ulterior, în 2008 a lansat UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, care în prezent se află la a treia ediție internațională. De-a lungul anilor, Chris Simion-Mercurian a montat piese precum „Maitreyi“, „Mecanica inimii“, „Oscar și Tanti Roz“, „Domnul Ibrahim și florile din Coran“, „Hoții de frumusețe“,”Dragostea durează 3 ani“, „Ce ne spunem când nu ne vorbim“.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: