ARRP a găzduit la București dezbaterea pe tendințele globale ale industriei comunicării și provocările viitorului
Reading Time: 3 minuteEvenimentul a avut loc online cu participarea exclusivă a membrilor Asociației Române de Relații Publice (ARRP), luni 28 aprilie și a fost moderat de Alexandra Mihăilescu, VP în Boardul ARRP și Managing Partner al BDR Associates.

Andras Sztaniszlav, interim CEO al International Communications Consultancy Organisation (ICCO), a prezentat perspective globale din Raportul ICCO World PR 2024-2025. Discuțiile au fost centrate pe trei teme majore, fiind evidențiate mai multe tendințe și provocări, dar și unele soluții la problemele cu care se confruntă industria comunicării pretutindeni în lume, precum și în România.
Temele majore abordate au fost: Tendințe și Provocări Globale în PR; Impactul AI asupra PR-ului și Eticii; Rolul Profesioniștilor PR în Era AI.
Principalele provocări și riscuri în industrie
Conflictele armate și confruntările geo-economice, așa cum sunt ele identificate în Raportul Global de Risc al Forumului Economic Mondial, sunt considerate o prioritate în construirea noilor strategii de comunicare. În același timp, barometrul de Încredere Edelman indică probleme continue de încredere cu care se confruntă corporațiile și o așteptare socială ca liderii din companii să susțină valori și principii într-un mod mai ferm.
O altă sursă de încredere, Monitorul European de Comunicare evidențiază provocările legate de geopolitică, AI și competențe manageriale, definind și preocuparea majoră în agențiile de PR la nivel internațional, focalizată pe politicile AI.
Deși transparența și educația în utilizarea AI sunt esențiale, PR-ul va rămâne centrat pe oameni, chiar și atunci când introduce aceste noi instrumente, în pas cu tendințele din ce în ce mai generalizate de utilizare a AI.
Viitoarea legislație UE va impune obligativitatea de a declara oficial dacă un conținut a fost elaborat cu AI în proporție de peste 50%. În acest context, agențiile de PR ar putea lua în considerare dezvăluirea procentului de conținut generat cu AI în prezentări și campanii pentru clienți, întrucât transparența și educația în utilizarea AI sunt esențiale.
Dezinformare
Organizațiile profesionale au un rol major în stabilirea regulilor de combatere a conturilor false și dezinformării. În acest sens, ICCO a elaborat Principiile de la Varșovia, reprezentând un set de reguli de referință privind problemele de etică în era dezinformării, iar profesioniștii de PR au o responsabilitate majoră în contextul provocărilor generate de AI.
Evoluția AI trebuie comparată cu alte revoluții tehnologice (internetul, smartphone-urile şi social media) și este esențial să nu se uite lecțiile învățate.
Înaltul reprezentant al ICCO a identificat patru niveluri de responsabilitate: individuală, a agenției, a clientului și a asociațiilor de industrie, precizând că pe fiecare palier trebuie întreprinse măsuri ferme pentru a face față provocărilor contemporane.
Este important ca liderii agențiilor de PR să evalueze diversitatea echipelor din perspectiva vârstei, genului, cunoștințelor, specializărilor în industrie și expertizei pe canale de comunicare, având în vedere că profesioniștii PR sunt puși în situația să învețe cum să instruiască și să utilizeze instrumente AI pentru SEO și crearea de conținut.

Andras Sztaniszlav a subliniat importanța înțelegerii modului de funcționare al instrumentelor de inteligență artificială și a adaptării la noile strategii de comunicare: „Agențiile globale dezvoltă propriile servicii și produse AI, cu angajați dedicați dezvoltării conținutului bazat pe AI. Această tendință oferă oportunități, dar ridică și preocupări etice și de securitate cum ar fi, de exemplu, unde și cum sunt stocate datele/produsele companiei. Și aici intervine responsabilitatea noastră profesională individuală și colectivă. În același timp, fragmentarea canalelor media necesită strategii de comunicare personalizate, domeniu unde AI poate ajuta. Este esențială construirea unor echipe diverse pentru a răspunde acestor provocări și a păstra etica în fața dezinformării generate de AI.”
Nu în ultimul rând, Raportul ICCO arată optimism în industrie, accent pe ESG și consultanță strategică, precum și adoptarea pe scară largă a instrumentelor AI.
În cadrul dezbaterii au fost stabiliți și următorii pași de urmat în contextul colaborării între ARRP și ICCO, după cum urmează:
• Membrii ARRP se vor implica activ în grupurile de lucru ICCO privind AI, etica, afacerile publice, sănătatea și noile generații de talente.
• ARRP va continua să educe membrii cu privire la utilizarea etică a AI în PR, inclusiv aspecte legate de transparență și securitatea datelor.
• ARRP explorează actualizarea curriculum-ului universitar pentru a pregăti viitorii profesioniști PR să facă față provocărilor generate de AI și dezinformare.
• ARRP își propune să organizeze sesiuni viitoare dedicate tendințelor și provocărilor globale din PR.
Fondată în 1995, Asociația Română de Relații Publice (ARRP) a fost înființată pentru a întări și extinde comunitatea profesioniștilor în comunicare din România. Astăzi, asociația reunește experți din companii, agenții și mediul academic pentru a defini și modela viitorul Relațiilor Publice în contextul evoluției rapide a instrumentelor de comunicare. Misiunea ARRP este de a asigura relevanța și impactul continuu al Relațiilor Publice în modelarea comunicării societale.
ID 29600268 © Deyangeorgiev | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz