Companii Stiri

Arta urbana de la Enel

25 iun. 2014 3 min

Arta urbana de la Enel

Reading Time: 3 minute

Pentru al patrulea an consecutiv, compania Enel, prin proiectul “City of Energy”, continua sa refaca Bucurestiul intr-un oras plin de culoare si energie, oferind posturile sale de transformare ca suport pentru arta urbana. Operele de arta urbana schimba fata marilor orase in care compania activeaza, dar au si caracter educativ. Astfel, cei care traverseaza Parcul Kiseleff pot invata despre pionierii aviatiei romane; Aurel Vlaicu, Henri Conda si Traian Vuia, au fost pictati, alaturi de inventiile lor care au revolutionat aeronautica, pe peretii unui post de transformare Enel aflat in acest parc.

Pe 17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a decolat deasupra Campului Cotroceni, cu primul avion construit pe teritoriul romanesc. Prin aceasta realizare aeronautica, Romania a devenit a treia tara din lume, dupa Statele Unite ale Americii si Franta, pe teritoriul careia s-a zburat cu un aparat original, inventat, construit si pilotat de un fiu al tarii respective. Trei ani mai tarziu, geniul romanesc daruieste lumii o noua inventie. “Vlaicu III” a fost primul avion functional din lume construit integral din metal. Aurel Vlaicu incearca sa traverseze Carpatii cu acest avion, dar se prabuseste langa Campina.

Portretul lui Aurel Vlaicu se regaseste pe peretii postului de transforme Enel din Parcul Kiseleff, alaturi de cel al lui Henri Coanda, inventatorul avionului cu reactie si al efectului care ii poarta numele.

Traian Vuia_City of EnergyLanga ei se afla portretul unui alt pionier al aviatiei mondiale, Traian Vuia, cel care a realizat primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decat aerul, la Montesson, langa Paris, in 1906.

Opera de arta poarta semnatura artistilor urbani Fear si Suflo si este cel de-al noualea post de transformare pe care compania Enel il inaugureaza in cadrul proiectului City of Energy. Sase dintre ele se afla in Bucuresti, unul in Constanta si unul in Timisoara. Proiectul continua anul acesta si cu alte surprize.

Editia 2014 a City of Energy omagiaza romanii care, prin munca si pasiunea lor, au dus numele tarii noastre pe cele mai inalte culmi si a debutat in luna aprilie cu ocazia Turneul de Tenis ATP Nastase Tiriac Trophy. Atunci, cei patru pereti ai postului de transformare Enel aflat in imediata vecinatate a Arenelor BNR din Bucuresti au fost pictati cu simbolurile sportului alb. La inaugurarea postului de transformare au fost prezenti marile glorii ale tenisului mondial, jucatorii romani Ilie Nastase si Andrei Pavel, dar si croatul Goran Ivanisevic si francezul Cedric Pioline.

Urmand modelul pe care compania Enel l-a implementat cu mult succes in Spania, proiectul City of Energy s-a dovedit a fi un real succes in Romania si a fost primit cu mult entuziasm de comunitatea urbana.

Henri Coandă_City of Energy.jpgProiectul City of Energy, lansat de Enel in Romania in anul 2011, are ca scop principal sustinerea comunitatii de artisti urbani si transformarea vizuala a mai multor zone din cele mai importante orase in care compania activeaza, oferind posturile de transformare ca suport pentru arta moderna.

Proiectul City of Energy este dezvoltat cu sprijinul autoritatilor locale, in timp ce concursul de design din 2011 a fost organizat in parteneriat cu Municipalitatea din Bucuresti si Ministerul Culturii.

Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati in functie de capacitatea instalata. Este un jucator integrat, comercializand electricitate si gaze naturale catre circa 61 milioane de clienti. Enel activeaza in 40 de tari din intreaga lume, avand o capacitate instalata neta de peste 98.000 MW si peste 71.000 de angajati.

Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Compania are peste 3.600 de angajati pe plan local si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, totalizand aproape o treime din piata locala de distributie. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: