apr. 7, 2020 2 min

Artist în vremea pandemiei

Reading Time: 2 minute

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop.

Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

De joi, 9 aprilie, Centrul Ceh va publica câte un interviu video săptămânal cu artiști români și cehi, care vor răspunde la cinci întrebări despre ei și activitatea lor în această perioadă. 

Întreaga lume s-a schimbat în ultimele săptămâni și toate sectoarele de activitate au fost și sunt puse în dificultate, găsirea unor noi moduri de a interacționa, în contextul distanțării sociale, fiind una dintre temele principale.

Arta a fost întotdeauna una dintre uneltele prin care oamenii și-au exprimat raportarea la lumea din jur – când vorbim de artiști – sau în care au căutat refugiu și semnificație, în rol de consumator și privitor. Ce le rămâne de făcut artiștilor când ceea ce creează nu mai poate fi expus într-o galerie, atins și privit de public și, cel mult, urmărit detașat prin intermediul unui ecran, dacă arta lor poate fi astfel prezentată?  

„Aceste săptămâni și luni aduc provocări pentru toate segmentele societății. Zona culturală este puternic influențată și, mai ales, sectorul independent, căruia dorim să-i oferim o voce, dar și să aflăm ce oportunități îi aduce această criză. Perioada următoare vine cu schimbări neașteptate, perspective neobișnuite și multe idei noi. Așa că de ce să nu ne inspirăm de la cei care sunt creativi prin profesia lor?”, spune directorul Centrului Ceh, Robin Ujfaluši.

5Întrebări este un proiect care urmărește să înțeleagă problemele și oportunitățile născute pe fondul acestor noi și radicale schimbări, iar când „incertitudinea” și „izolarea” sunt elementele comune ale acestor vremuri , proiectul oferă posibilitatea de a afla cum este percepută această perioadă de către branșa artistică și culturală a societății. Centrul Ceh vă propune să cunoașteți, pentru început, câțiva artiști ce fac parte din scena artistică românească și cehă – artiști vizuali, coordonatori de spații culturale, galeriști și nu numai.

Robert Obert, artist vizual

Printre artiștii care vor răspunde celor cinci întrebări se numără Robert Obert, artist vizual, cu care Centrul Ceh a colaborat în cadrul festivalului Cinemascop, Viktor Vejvoda, fost artist în rezidență al Centrului Ceh, cu proiecte la activ în România și Republica Moldova, sau Vilmos Koter, unul dintre artiștii prezentați în trecut în cadrul galeriei Centrului Ceh, Future Museum.

Așadar, haideți să aflăm cum se vede pandemia prin ochii artiștilor. Interviurile vor fi publicate pe canalele de comunicare ale Centrului Ceh: Facebook, YouTube, Instagram și site-ul Czech-it.ro, începând de joi, 9 aprilie, ora 10:00.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente și programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea și cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice și sociale, în București și în restul țării, conectând publicul român la conținut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: