Finanțe Stiri

Asociaţia Română a Băncilor și-a completat echipa de conducere

22 sept. 2020 2 min

Asociaţia Română a Băncilor și-a completat echipa de conducere

Reading Time: 2 minute

Mioara Popescu, CEO Idea Bank, și Cristian Agalopol, head of capital markets pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CitiBank, sunt noii membrii ai Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Adunarea Generală a ARB a completat cele două posturi vacante de membru în Consiliul Director. Astfel, conducerea Consiliului Director al ARB va fi asigurată de Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director, Luminița Runcan – Vicepreședinte, Francois Bloch, Mihaela Bitu și Dan Sandu aleși în calitate de membri, la care se adaugă, de ieri, Mioara Popescu și Cristian Agalopol. Radu Grațian Ghețea a rămas Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor, anunță ARB, într-un comunicat de presă.

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, Florin Dănescu.

Sectorul bancar românesc a intrat pregătit în această criză de sănătate determinată de pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate și lichiditate înregistrând valori superioare mediilor europene. Lichiditatea imediată era de 43,8%, la finele anului 2019, în timp ce indicatorul de solvabilitate atingea 22%, arată ARB, în comunicat.

Aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plată lunare, iar pe zona corporate procentul este de 28%.

La finele primelor șase luni din anul 2020, solvabilitatea sistemului bancar era în creștere, până la 22,76%, mai mult decât dublu față de nivelul minim necesar. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a majorat la 60,6%, la sfârșitul anului trecut, înregistrând valori semnificativ superioare mediei europene (44,6%), în timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeană.

Asociația Română a Băncilor concentrează întreaga piață bancară din România și s-a extins prin includerea a nouă membri afiliați, companii non-bancare. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar. ARB are o tradiție de aproape trei decenii și este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 24 de comisii tehnice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: