Management Stiri

Au romanii au talent?

19 ian. 2016 2 min

Au romanii au talent?

Reading Time: 2 minute

Romania ocupa locul 52 din 109 tari analizate de “Global Talent Competitiveness Index”, un studiu care masoara abilitatea de a dezvolta, retine si atrage candidati pe piata muncii

Scoala de business INSEAD a publicat astazi rezultatele celei de-a treia editii a “Global Talent Competitiveness Index”, un studiu realizat anual in parteneriat cu grupul Adecco si Human Capital Leadership Institute din Singapore. Potrivit raportului, Romania ocupa locul 52 din 109 tari monitorizate, iar clasamentul este dominat de Elvetia (locul intai), Singapore (2) si Luxemburg (3). Bulgaria, competitorul direct al Romaniei in Europa de Sud  – Est ocupa locul 44 in clasament, in timp ce tari mai mici din regiune, precum Muntenegru sau Macedonia ocupa locurile 45 si, respectiv 46. In Europa Centrala si de Est, Cehia este campioana absoluta in domniul formarii, mentinerii si atragerii candidatilor pe piata muncii, ocupand locul 20 la nivel global, inaintea unor economii mai dezvoltate precum Franta (pozitia 22) sau Italia (42).

Romania a primit un scor peste medie, situandu-se pe locul 30 la nivel global, in cazul dezvoltarii si mentinerii persoanelor cu calificari medii pentru pozitii tehnice. In cazul persoanelor cu responsabilitati de conducere, posesoare ale unor cunostinte si abilitati recunoscute la nivel global, Romania se situeaza pe locul 57. Din acest punct de vedere, Bulgaria se situeaza pe locul 35 in cazul mentinerii candidatilor cu calificari tehnice si locul 37 in cazul mentinerii candidatilor care poseda abilitati de management, recunoscute la nivel mondial. Cehia ocupa prima pozitie pe plan mondial in cazul pastrarii candidatilor cu calificari medii si locul 28 in cazul candidatilor cu abilitati recunoscute la nivel global.  

Tot studiul mai arata ca Romania a obtinut un punctaj slab in cazul atragerii candidatilor pe piata muncii, aspect care poate fi imbunatatit prin atragerea imigrantilor si a firmelor straine. Ponderea firmelor straine in economia romaneasca este scazuta, iar nivelul transferului de tehnologie este unul redus. Autorii studiului mai sugereaza ca Romania trebuie sa isi deschida economia catre candidatii potriviti pentru posturile de conducere veniti din alte tari. In acest caz, tara noastra se poate inspira din experienta Spaniei sau a Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidatiolor cu abilitati de conducere.

“Economia Romaniei nu poate recupera decalajul fata de tarile dezvoltate fara aplicarea unei strategii coerente de mentinere si atragere a talentelor pe piata muncii. Fara profesionisti recunoscuti pe plan global, care sa lucreze si sa traiasca aici, nu putem avea o economie competitiva”, spune Florin Godean, Country Manager Adecco Romania.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: