Business Stiri

Austeritatea vine cu ordonanța-trenuleț. Ce noi taxe vrea să introducă noul guvern, ce facilități sunt eliminate

29 dec. 2024 3 min

Austeritatea vine cu ordonanța-trenuleț. Ce noi taxe vrea să introducă noul guvern, ce facilități sunt eliminate

Reading Time: 3 minute

Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică, pe site-ul propriu, proiectul așa numitei „ordonanței-trenuleț”, care prevede măsuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile bugetare și a spori încasările la buget. Noul guvern spune că măsurile sunt luate ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR și prin Planul Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu – 2025-2031.

În afară de înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor (care include și menținerea la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024 a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar), proiectul prevede eliminarea, de la 1 ianuarie, a facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

În același timp, pragul de impozitare pentru microîntreprinderi va scădea de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, iar de la 1 ianuarie 2026 va fi redus din nou la 100.000 de euro.

De asemenea, crește impozitul pe dividende de la 8% la 10% și se introduce impozitul pe construcții speciale, calculat prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior (în 2025 la valoarea din 31 decembrie 2024), inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.

Proiectul mai prevede eliminarea tuturor voucherelor pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe, în timp ce voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei. Nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor

Reacția mediului de business la măsurile de austeritate

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) afirmă că noul proiect de Ordonanță de Urgență care propune „modificări abrupte și intempestive ale politicii fiscale, în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri, sfidează principiile fundamentale de stabilitate și predictibilitate fiscală”.

Reprezentanții ANIS spun că devansarea calendarului pentru eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ față de un sector strategic al economiei românești, tratat cu superficialitate. Eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin PNRR, a fost prevăzută pentru anul 2028. Conform unui studiului ANIS, eliminarea facilității fiscale va avea ca efect reducerea competitivității industriei pe piața globală, prin creșterea costului cu forța de muncă, precum și diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.

“Din nou, Guvernul ignoră legislația în materie de predictibilitate fiscală și orice dialog cu mediul de afaceri și antreprenorii care țin economia națională în picioare, creează locuri de muncă și plătesc impozite. Eliminarea facilității în acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de muncă, retragerea unor companii internaționale sau redirecționarea investițiilor către alte țări, dar și destabilizarea economiei în ansamblu, într-un moment critic pentru digitalizare și retehnologizare, strict necesare pentru a menține competitivitatea companiilor romȃnești.”

Edward Crețescu, președintele ANIS

Și reprezentanții Confederației Patronale Concordia s-au declarat „extrem de neplăcut surprinși” că, după discuțiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate cu patronatele.

„Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului. Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra ”taxă pe stâlp”, care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri. Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit de plătit în prima zi după Revelion.”

Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia

Confederația Patronală Concordia reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de salariați.

Array

Articole pe aceeași temă: