Finanțe Stiri

Bancnotă dedicată Centenarului

30 nov. 2018 3 min

Bancnotă dedicată Centenarului

Reading Time: 3 minute

Banca Naţională a României (BNR) va lansa, începând din 1 decembrie, în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR sediu iarnaPotrivit Băncii Centrale, bancnota va avea următoarele caracteristici: dimensiuni 147×82 mm, culoare predominantă albastru, imprimată în tehnică mixtă plană/relief, pe suport de polimer, fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” şi „Regina Maria 1875-1938”, iar în zona centrală o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

De asemenea, tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „Lei Una Sută”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „Una Sută Lei” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”.

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere, iar data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului regal la l Decembrie 1918 şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina. Dedesubt, se află textul: „Falsificarea acestor bilete se pedepseşte conform legilor”. Denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României” se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos, în cifre, „100” şi pe orizontală în stânga jos, în litere, „Una Sută Lei”.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, roşu şi negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.

Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestei bancnote se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Evenimente aniversare

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României organizează în această perioadă o serie de activități de informare și educație financiară adresate studenților și elevilor, la sediile structurilor teritoriale ale BNR din Cluj, Timiș, Mureș, Bihor, Brașov, Maramureș și Sibiu și al unităților de învățământ locale.

În cadrul evenimentelor sunt abordate subiecte referitoare la rolul BNR în înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918 și implicarea în istoria locală și națională, precum și prezentări pe teme de interes general. La conferință vor participa, alături de specialiști BNR și cadre didactice ale universităților partenere, studenți și elevi, reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene, personalități locale, invitați din mediul financiar-bancar și mass-media.

După încheierea Primului Război Mondial și Marea Unire, rolul Băncii Naționale a României a fost de o complexitate aparte. În contextul în care după 1 decembrie 1918 leul a devenit unitatea monetară oficială pe întreg teritoriul național, Consiliul de administrație al BNR a decis extinderea rețelei teritoriale în Banat, Transilvania, Basarabia și Bucovina. Principala operațiune derulată în primii ani de activitate a fost retragerea din circulație a însemnelor monetare străine și realizarea unificării monetare, „menită – în opinia guvernatorului Bibicescu – să cimenteze ideea de stat în cadrul noilor hotare, pe care le-au făurit cu atâta eroism moneda și viteaza noastră armată”.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: