BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Fonduri europene de 50 mil euro, pentru educație

23 apr. 2020 2 min

Fonduri europene de 50 mil euro, pentru educație

Reading Time: 2 minute

Fondul European de Investiţii (FEI) şi Comisia Europeană lansează o nouă facilitate-pilot de garantare în scopul ameliorării accesului la finanţare pentru persoanele şi organizaţiile care doresc să investească în competenţe şi în educaţie.

Facilitatea-pilot în valoare de 50 de milioane euro va sprijini finanţări pentru studenţi şi cursanţi, pentru întreprinderile care investesc în perfecţionarea angajaţilor lor şi pentru organizaţiile care furnizează servicii de formare şi educaţie, arată CE, într-un comunicat de presă.

Facilitatea-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie (Facilitatea-pilot C&E) este o nouă iniţiativă de finanţare a datoriilor dedicată stimulării investiţiilor în educaţie, în formare şi în dobândirea de competenţe – ca parte a soluţiei pentru a atrage mai multe persoane către ocuparea locurilor de muncă şi pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale economiei europene. Iniţiativa este relevantă în special în contextul economic dificil cu care se confruntă în prezent cetăţenii şi întreprinderile din Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Facilitatea va sprijini întreprinderile şi studenţii în timpul crizei şi ulterior, pentru a se asigura că Europa poate să se dezvolte şi să rămână la cârma evoluţiilor tehnologice mondiale, că economia europeană bazată pe cunoaştere îşi continuă progresul şi că redresarea sa economică este accelerată.

„Cu potenţialul său de a mobiliza 200 de milioane euro în investiţii pentru dezvoltarea educaţiei şi a competenţelor, Facilitatea-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie reprezintă un pas important către societăţi şi economii mai reziliente şi mai favorabile incluziunii pe durata redresării UE în urma pandemiei de COVID-19. Facilitatea poate oferi sprijinul necesar pentru dezvoltarea oportunităţilor de învăţare şi a competenţelor în unele dintre cele mai importante sectoare, cum ar fi sănătatea, educaţia, securitatea, economia digitală şi economia verde. Astfel, un număr tot mai mare de persoane şi de întreprinderi vor beneficia de deschiderea posibilităţilor de finanţare către cursanţi, către întreprinderi şi către organizaţii de învăţământ”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

„Investiţiile în competenţe contribuie la creşterea economică, la competitivitate şi la convergenţa socială. Noua facilitate-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie, lansată astăzi, va oferi studenţilor şi întreprinderilor noi posibilităţi de găsire a sprijinului necesar pentru a se dezvolta şi va aborda, în acelaşi timp, dificultăţile legate de transformarea digitală şi de tranziţia către o economie fără emisii de dioxid de carbon”, a spus la rândul său directorul general al FEI, Alain Godard.

Într-o primă fază, Facilitatea-pilot C&E va asigura un fond UE de garantare de până la 50 de milioane euro, sprijinit de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), prin care se va declanşa finanţarea datoriilor pentru proiectele în materie de competenţe şi de educaţie din Europa, în scopul mobilizării unor finanţări totale în valoare de peste 200 de milioane euro. Instituţiile de finanţare interesate sau furnizorii de educaţie şi de formare interesaţi pot solicita să devină intermediari financiari şi să participe la program răspunzând la Cererea deschisă de exprimare a interesului publicată de FEI. Selectarea intermediarilor financiari este gestionată de FEI.

FEI va furniza gratuit o garanţie limitată de primă pierdere (sau contragaranţie) intermediarilor financiari selectaţi care creează noi portofolii de finanţare a datoriilor pentru studenţi şi pentru întreprinderi. Studenţii şi întreprinderile eligibile vor putea avea acces la diferite tipuri de finanţare (de exemplu, împrumuturi, plăţi reportate, împrumuturi legate de venituri etc.) prin intermediari financiari dedicaţi, cum ar fi instituţii financiare, universităţi şi centre de formare profesională, garantate de UE. În ultimă instanţă, datorită garanţiei, beneficiarii finali vor putea accesa fonduri mai uşor şi în condiţii mai bune.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: