BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

BCE speră într-o repornire a creșterii în a doua jumătate a anului

13 apr. 2020 2 min

BCE speră într-o repornire a creșterii în a doua jumătate a anului

Reading Time: 2 minute

Europa ar putea traversa o recesiune mai gravă decât restul lumii, însă creşterea ar urma să repornească în a doua jumătate a anului, estimează reprezentanții Băncii Centrale Europeane (BCE).

Chiar dacă o relansare cu adevărat ar putea să aibă loc abia în 2021, primele semne de creştere ar urma să fie vizibile în trimestrul al treilea al acestui an, susţine Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia, citat de Agerpres. „Cu toate aceste măsuri care au fost adoptate, Europa este mai bine echipată pentru a răspunde la această criză fără precedent”, a apreciat Luis de Guindos.

Luna trecută, BCE a lansat un program de urgenţă în valoare de 750 miliarde de euro destinat achiziţionării de obligaţiuni, ca răspuns la ceea ce ar putea fi cea mai gravă criză cu care s-a confruntat zona euro în ultimele decenii. Luis de Guindos a apreciat că cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului „vor presupune nevoi mai mari de finanţare, cuprinse între 1.000 şi 1.500 miliarde de euro, o sumă pe care nu am mai văzut-o până acum”.

Miniştrii de finanţe din zona euro au convenit joi noaptea, după trei zile de discuții aprinse, un acord privind un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronavirusului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), declara recent că banii din bugetul UE trebuie investiți într-un mod inteligent și durabil.

“Trebuie să investim strategic în viitorul nostru, de exemplu în cercetare inovatoare, pentru infrastructura digitală, pentru energie curată, pentru o economie circulară inteligentă, pentru sistemele de transport ale viitorului. Un plan Marshall de această natură va ajuta la construirea unei Europe mai moderne, durabile și mai rezistente”, arată Ursula von der Leyen, într-un articol publicat pe site-ul CE.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: