Finanțe Stiri

BCE vrea Grecia in zona euro

15 iun. 2015 < 1 min

BCE vrea Grecia in zona euro

Reading Time: < 1 minut

Banca Centrala Europeana (BCE) vrea ca Grecia sa ramana membra a zonei euro, a declarat economistul sef al BCE, in conditiile in care discutiile din week-end intre Grecia si creditorii sai internationali s-au incheiat fara a se ajunge la un acord.

“Consiliul guvernatorilor BCE vrea ca Grecia sa ramana membra a zonei euro”, a declarat economistul sef al BCE, Peter Praet, intr-un interviu pentru “Der Standard”, citat de Reuters. Consiliul guvernatorilor este instanta care stabileste politica BCE. Peter Praet a subliniat necesitate increderii intre tarile care demareaza reforme si cele care le ofera sprijin financiar. “Atunci cand o tara este accepta sa faca un anumit lucru atunci trebuie sa implementeze acordul. Cu cat o tara este mai credibila cu atat creditorii pot fi mai rabdatori si pot demonstra mai multa incredere”, a spus economistul sef al BCE. “Daca un guvern beneficiaza de incredere, nu inseamna foarte mult daca cifra convenita nu este atinsa cu exactitate intr-un an. Problema este ca daca pierzi aceasta incredere, situatia devine problematica iar creditorii fac presiuni imediate pentru rezultate”, a adaugat Peter Praet.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro şi catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: