Stiri

Biblia de la București și Cazania lui Varlaam, scoase în premieră la licitație

23 iun. 2023 4 min

Biblia de la București și Cazania lui Varlaam, scoase în premieră la licitație

Reading Time: 4 minute

Premieră națională: „Biblia de la București”, „Cazania lui Varlaam” și „Letopisețele Țării Moldovei”, alături de alte exemplare originale rare, dintr-o colecție privată niciodată expusă publicului ori din care să fi avut loc vânzări în piața de carte, sunt scoase la vânzare într-un eveniment public dedicat cărților românești importante, ce au jucat un rol crucial în istoria țării. Licitația de Cărți Importante va avea loc miercuri, 5 iulie, și include o selecție de piese ce provin din colecția criticului literar Șerban Cioculescu, reprezentând o oportunitate rară de a achiziționa bijuterii culturale și de a contribui la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural al României.


Poate cea mai valoroasă apariție este „Biblia de la București”, reprezentând prima traducere în limba română a Bibliei. Cartea rară a fost tipărită în anul 1688, sub patronajul domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, care au finanțat în totalitate tipărirea lucrării ce a jucat un rol crucial în răspândirea cunoașterii religioase în Țara Românească și a limbii române în ortodoxia românească. Raritatea de colecție, tipărită, așa cum o afirmă ex librisul, pentru marele vornic Gavrilă Drugănescu, are un preț de pornire de 10.000 de euro și provine din colecția criticului literar Șerban Cioculescu. Volumul cuprinde 938 de pagini și a fost tradus din limba greacă în limba română de Radu și Șerban Greceanu, iar corectura a fost asigurată de stolnicul Constantin Cantacuzino.

Cazania lui Varlaam


Cartea este completă, păstrându-și toate filele originale, precum și – raritate extremă – păstrează coperțile originale, relegate printr-o restaurare a cotorului. Exemplarele supraviețuitoare ale „Bibliei de la București” sunt extrem de rare și căutate de colecționari și instituții culturale importante. Un alt exemplar al acestei Biblii, care a aparținut cândva Papei Benedict al XIV (1740-1758), se află astăzi în Biblioteca Universității din Bologna. Istoricul Alexandru D. Xenopol definea „Biblia de la București” ca fiind „cel mai însemnat monument al literaturii religioase la români”, iar George Călinescu afirma că tipărirea acestei biblii „reprezintă pentru poporul român ceea ce a reprezentat Biblia lui Luther pentru germani”. În fond, este prima traducere completă în limba română a tuturor textelor biblice.


Provine din biblioteca personală a celebrului critic literar Șerban Cioculescu și „Cartea românească de învățătură” (zisă și „Cazania lui Varlaam”). Prima carte scrisă în limba română, cunoscută în doar câteva exemplare, a fost tipărită în 1643 la tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iași în timpul domnitorului Vasile Lupu. În cadrul licitației din 5 iulie, ediția princeps, cu prețul de pornire de 3.500 de euro, este însoțită și de „Cazania lui Varlaam în Transilvania”, exegeză a lui Florian Dudaș, unul dintre cei mai valoroși specialiști care au studiat fenomenul cărții românești vechi, aducând numeroase informații noi asupra subiectului. Cazania lui Varlaam reprezintă un tezaur literar și spiritual pentru cultura românească, jucând un rol esențial în dezvoltarea limbii române și afirmarea identității poporului român.


Tradiționala Licitație de Carte, organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark, oferă bibliofililor accesul și la o selecție specială de cărți istorice. Apariții rarisime sunt „Letopisețele Țării Moldovei” de Mihail Kogălniceanu, editate la Iași în 1852. Două dintre cele trei volume de colecție poartă semnătura olografă a autorului. „Letopiseţele Ţării Moldovei”, având prețul de pornire de 600 de euro, rămân importante lucrări istorice ce au ca scop consolidarea culturii moldoveneşti şi implicit, româneşti. Din aceeași perioadă provine și scrisoarea trimisă de mitropolitul Andrei Șaguna către parohul Alesiu Nedeciu în 1865. Piesa rară are prețul de pornire de 300 de euro și păstrează ștampilele poștale, precum și timbrul sec al Mitropoliei ortodoxe de la Sibiu.


Din colecția criticului literar Șerban Cioculescu, personalitatea care a lăsat în urmă o bogată moștenire culturală prin munca sa dedicată studiului și promovării literaturii române, provine și faimoasa reprezentare a lui Mihai Viteazul într-o gravură realizată de gravorul Egidius Sadeler cel Tânăr la Praga în 1601. Piesa extrem de rară are prețul de pornire de 1.500 de euro și a fost achiziționată de criticul literar Șerban Cioculescu din colecția Dimitrie A. Sturdza. Realizatorul primei uniri a Țărilor Române este reprezentat și de pictorul și graficianul Mihail Lapaty, unul dintre fondatorii picturii românești moderne, în litografia „Mihai Viteazul”. Piesa realizată la Paris în 1850 are prețul de pornire de doar 100 de euro. De figura domnitorului Mihai Viteazul se leagă și Circulara „Despre bătălia lui Sigmund Bathory cu Mihai Vayda din Valahia și George Basta”. Piesa are prețul de pornire de 1.500 de euro și cuprinde 4 file: pe prima filă se află o gravură care înfățișează o scenă militară, iar pe verso poate fi admirat un portret în gravură al lui Mihai Viteazul. Informațiile cuprinse în interior se referă la bătălia de la Guruslău și la asasinarea șase zile mai târziu a lui Mihai Viteazul de către generalul imperial George Basta, la ordinul împăratului Rudolf al II-lea. Până în prezent nu există informații exacte referitoare la existența unor astfel de exemplare în colecții publice sau particulare, cu excepția unui singur exemplar dintr-o altfel de tipăritură aflat la Muzeul Național de Istorie a României.


O altă importantă piesă din cadrul licitației de miercuri, 5 iulie, este cartea scrisă și semnată olograf de Regina Maria – „Țara mea”, care are prețul de pornire de 100 de euro. Lucrarea este scrisă de Regina Maria în timpul Primului Război Mondial, ca parte a deosebitei sale contribuții la susținerea efortului de război și este dedicată soldaților români care luptau în prima linie a frontului, cât și populației civile. Exemplarul de față este unul deosebit deoarece cuprinde atât dedicația olografă și semnătura Reginei către scriitoarea Margareta Miller-Verghy, cât și ex-librisul olograf al acesteia din urmă aflat pe pagina de titlu în partea dreaptă sus.


Un document ce merită atenția colecționarilor și a istoricilor este manuscrisul „Acțiunea politică și militară din epoca războiului Independenței”, scris de Ion I.C. Brătianu. Piesa de colecție, cu prețul de pornire de 50 de euro, a fost redactată olograf de omul politic la 6 mai 1927, cu jumătate de an înainte de a muri.
Operele excepționale din cadrul „Licitației de Cărți Importante, inclusiv o selecție din colecția criticului literar Șerban Cioculescu” sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti, nr. 5, și pot fi admirate de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.

Array

Articole pe aceeași temă: