Stiri

CivicNet lansează meserii.ro, o platformă pentru învățământul tehnic

1 iul. 2020 2 min

CivicNet lansează meserii.ro, o platformă pentru învățământul tehnic

Reading Time: 2 minute

ONG-ul CivicNet, în parteneriat cu Ministerul Educației și OMV Petrom vine în sprijinul elevilor pentru admiterea în învățământul profesional și dual cu platforma digitală meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învățământului profesional și tehnic din România.

Meserii.ro este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în școlile profesionale cu potențialul de cerere din piața muncii, pe diferite domenii de activitate.

Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Pe meserii.ro, utilizatorii pot vedea toate școlile profesionale și liceele tehnologice din țară și date actualizate pentru anul școlar 2019 – 2020. De asememea, aceștia pot căuta o calificare ( de exemplu mecanic, sau bucătar) și harta le va arăta câte firme și câți salariați activează în respectivul domeniu.

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 şi sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual.

Echipa CivicNet a început dezvoltarea meserii.ro cu scopul de a avea un produs digital uşor de folosit şi util, care să ajute atât societatea civilă, cât şi instituţiile statului.

„Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Ne bucurăm că noi, CivicNet, alături de partenerii noștri, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, prin digitalizare. Am pus întotdeauna oamenii și nevoia de informare a acestora pe primul loc. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei și pentru a aduce date și informații utile și de interes.” spune  Ionuț Popa, coordonatorul proiectului.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: