Good News

Biz Good News: Confederația globală CARE a ajutat peste 70.000 de refugiați ucraineni prin 35 de proiecte derulate în România

20 iun. 2022 2 min

Biz Good News: Confederația globală CARE a ajutat peste 70.000 de refugiați ucraineni prin 35 de proiecte derulate în România

Reading Time: 2 minute

Încă de la începutul războiului din Ucraina, au fost demarate ample acțiuni de suport în țările aflate la granița conflictului: România, Republica Moldova, Polonia și Georgia.

Una dintre cele mai mari desfășurări de forțe a avut loc în România, prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA Romania cu sprijinul CARE France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil).

România a devenit una dintre zonele de maxim interes geopolitic odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina. Una dintre intervențiile umanitare rapide, de ample dimensiuni, a venit prin CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale.

Coordonarea la nivel național s-a făcut prin intermediul Fundației SERA Romania, organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România.

Fundația SERA a coordonat alături de partenerii săi peste 35 de proiecte diferite de ajutor direct, de la infrastructura necesară primirii refugiaților la graniță la coordonarea convoaielor de alimente și medicamente către Ucraina, dar și managementul refugiaților stabiliți în România cu sprijin concret legat de hrană, adăpost, asistență psihologică, juridică și medicală, cursuri și facilități dedicate copiilor, incluziune socială etc.

“Cea mai mare provocare a fost viteza de reacție. Practic a trebuit să mobilizăm sute de oameni peste noapte, specialiști în protecție socială, psihologi, traducători, medici. Apoi a trebuit să oferim coordonare miilor de voluntari care doreau să se implice dar nu aveau cadrul necesar. CARE a făcut un fabulos efort, adunând finanțări din 75 de centre naționale ale membrilor rețelei CARE, pe care apoi le-a redirecționat către zonele critice în managementului refugiaților, una dintre cele mai importante fiind România. Acum coordonăm și supervizăm activitatea a 35 de organizații care derulează programe de sprijin, precum și propriile noastre acțiuni de suport.”

Bogdan Simion, director executiv SERA România

Fundația SERA, alături de partenerii strategici CARE France și FONPC au elaborat un plan pentru 12 luni de suport financiar, procedural și logistic pentru ONG-urile care desfășoară activități dedicate crizei umanitare ucrainene, necesitățile refugiaților fiind în continuă evoluție.

Catastrofa umanitară a afectat până în acest moment 6,4 milioane de oameni, care au fost nevoiți să își părăsească țara. Alte 8 milioane depersoane au fost dezrădăcinate și dispersate în zone mai sigure din Ucraina. Categoriile cele mai afectate sunt femeile și copiii, peste 90% dintre refugiați fiind din această categorie. În România au intrat, de la începutul crizei umanitare, peste 1.150.000 de refugiați.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: