Antreprenori by eMAG Companii Finanțe

BlackPeak Capital are 68,5 mil. euro pentru IMM-urile din România, Bulgaria, Slovenia, Croația și Serbia

14 iun. 2021 2 min

BlackPeak Capital are 68,5 mil. euro pentru IMM-urile din România, Bulgaria, Slovenia, Croația și Serbia

Reading Time: 2 minute

BlackPeak Capital a încheiat cu succes prima rundă de capitalizare cu 68,5 milioane de euro a fondului său de investiții BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund, dintr-o țintă finală de 120 milioane de euro.

Fondul de capital privat va investi capital de creștere în valoare de 5-10 milioane de euro per tranzacție, cu scopul de a  susține IMM-urile dinamice din România, Bulgaria, Slovenia, Croația și Serbia.

Fondul se axează pe formarea de parteneriate cu antreprenori de succes din regiune, care au ambiția de a dezvolta companii de talie mondială prin inovație, creștere organică și achiziții.  BlackPeak Capital are o abordare sectorială generalistă, cu preferințe pentru tehnologiile informaționale, producție de nișă, servicii pentru afaceri, servicii medicale și produse de consum.

„Este o etapă importantă în dezvoltarea BlackPeak Capital și a întregului ecosistem de capital privat din regiune. Atât România, cât și Europa de Sud-Est, au deja antreprenori de succes, cu companii devenite lideri globali sau europeni și suntem foarte încântați de oportunitatea de a dezvolta noi parteneriate. România este una dintre piețele prioritare ale fondului și suntem foarte bucuroși să demarăm aici proiectele de investiții. Ne bucurăm să avem printre investitorii noștri, în premieră, un fond de pensii private obligatorii din România, administrat de către BCR Pensii, și avem încrederea că vom oferi oportunități de diversificare și câștiguri pe termen lung investitorilor instituționali.”

Dorian Macovei, Director pentru România al BlackPeak Capital

Cine sunt investitorii BlackPeak Capital

BlackPeak Capital-echipa

Prima rundă de capitalizare a BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund a fost subscrisă de către Fondul European de Investiții (prin programele Cosme și Jeremie), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Corporația Financiară Internațională (IFC), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR administrat de către BCR PENSII S.A.F.P.P. S.A („BCR Pensii”) și alți investitori instituționali europeni privați.

BlackPeak Capital se bazează pe experiența primului său fond, BlackPeak Fund I, care a investit în 12 companii, dintre care unele au devenit lideri mondiali în inovare, cum ar fi Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros și altele.

Fondul oferă investitorilor oportunitatea de a intra pe o piață cu un potențial semnificativ, unde cererea pentru capital de creștere depășește cu mult oferta disponibilă. Economia regiunii Europei de Sud-Est are un PIB combinat de peste 420 de miliarde de euro, înregistrează un ritm de creștere peste cel al Uniunii Europene, este dominată de IMM-uri, dar totuși există doar câteva fonduri de capital privat ce oferă capital de creștere de 5-10 milioane de euro per tranzacție”, a declarat Niklas Pichler, Partener al Black Peak Capital.

BlackPeak Capital a fost înființat în 2014 de către Rossen Ivanov, Ivailo Gospodinov, Kiril Ivanov și Angel Stefanov. Echipa a fost extinsă cu noul partener, Niklas Pichler, anterior la Mezzanine Management, și Dorian Macovei, anterior la EMSA Capital, în calitate de Director, responsabil cu investițiile fondului în România. Fondul va opera din cele patru birouri regionale din București, Sofia, Ljubljana și Viena.

Fondul beneficiază de sprijinul Uniunii Europene în cadrul mecanismului de capital pentru creștere instituit în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1287/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) (2014-2020), precum și sprijin din partea Invest BG.

Foto 90258379 / Deal Euro © Pratchaya Leelapatchayanont | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: