Antreprenori by eMAG Brand Focus Interviuri

Books-Express.ro reunește oameni care tratează cartea ca pe o investiție

15/11/2019 6 min read

author:

Books-Express.ro reunește oameni care tratează cartea ca pe o investiție

Reading Time: 6 minute

Books-Express.ro a început simplu, fără un plan inițial, în timpul unei discuții la cafea în care fondatorii s-au gândit că ar fi interesant să aducă în România un business cu carte străină. La momentul respectiv compania realiza software și avea un client, Books Express UK. “Ni s-a părut o oportunitate să dezvoltăm un business cu carte străină. Există un Books Express în Marea Britanie, în Saffron Walden înființat în 1987 de către John Evans, iar acum fiul acestuia, Duncan, duce mai departe povestea”, spune Bogdana Bengulescu, Managing Partner Books-Express.ro

Books Express România nu este o franciză, chiar dacă la început s-a lucrat exclusiv alături de compania britanică. În momentul acesta sunt complet independenţi, singurul lucru care leagă cele două businessuri fiind numele. Am vrut să aflăm toate detaliile care stau în spatele poveștii Books-Express.ro chiar de la Bogdana Bengulescu.

Care este povestea Books-Express.ro, cum a prins ideea unui magazin online de carte străină?

În 2007 a fost gândit proiectul, iar în 2009 l-am pus în practică, într-un moment în care compania de software pierduse cel mai important client. Am pornit de la ideea să aducem carte străină în România, la început era exclusiv carte în limba engleză și le luam prin Books Express UK.

Brandul s-a transformat foarte mult față de cum era Books Express UK. Întotdeauna am avut o relație specială cu cărțile, iar când am vizitat Saffron Walden, am fost fascinată de orașul acesta unde erau foarte multe magazine de cărți care, în general, erau anticariate. Cărțile nu sunt niște obiecte pe care le iei și le pui în bibliotecă sau le memorezi, sunt vii, te transformă. Așa a evoluat și compania, a pornit cu “Citește află mai mult”, de la ceva ideal, abstract chiar imaginar și a virat către realitate, creând relații cu clienții. Books Express România este diferit, în 2009 când am început, oamenii erau suspicioși, nu aveau încredere că vor primi cărțile comandate, piața magazinelor online era încă la început, dar ne-a ajutat faptul că vorbeam cu clienții, confirmam telefonic fiecare comandă și în felul acesta aflam ce își doresc.

Vorbind cu clienții am ajuns la “Librarul tău personal” și la “Aducem orice carte din lume pentru pasiunea și profesia ta”, iar prin faptul că nu voiam neapărat să fim o librărie, pentru că erau multe și foarte greu să te diferențiezi, am ales să ne orientăm atenția către nevoile cititorilor.

Ce găsim pe rafturile Books-Express.ro? Cui vă adresați și ce aduce nou conceptul pe piața librăriilor de la noi din țară?

Pe Books-Express.ro se găsesc listate aproximativ 2 milioane de titluri de carte străină de la cele mai reprezentative edituri, fiind capabili să aducem orice carte din lume. Există posibilitatea ca ea să fie foarte costisitoare, iar atunci cititorul se reorientează, dar îi propunem mereu alternative pe aceeași temă.

Încă din 2009, Books-Express.ro a strâns oameni care tratează cartea ca pe o investiție, care folosesc cartea pentru a se dezvolta în domeniul lor de activitate, sau cei care au o pasiune și vor să aprofundeze, să descopere mai mult.

Toți clienții sunt individuali și tot ce cumpară nu este ce cumpără toată lumea, fiecare își găsește în acele cărți propria individualitate. Ce îmi place cel mai mult este că sunt oameni care au crescut și care au pus în piață ideea lor sau profesioniști care investesc continuu în dezvoltarea lor.

În 2017 ne-am dezvoltat foarte mult, mai ales ca volum de carte. Atunci am luat o decizie de stabilitate, am ales să ne concentrăm pe categorii mai specializate. Mi-am dat seama și din piață unde există potențial. Ne-am orientat către oamenii care nu tratează cartea ca pe un obiect, ci ca pe o investiție în profesia și pasiunea lor.

La categoria ficțiune am mizat pe faptul că putem aduce orice carte din segmentul de ficțiune din lume, am mers pe titluri speciale și ediții speciale, un punct unde nu era nevoie de mass market.

Black Friday, evenimentul care deschide seria cumpărăturilor de Crăciun se apropie cu pași repezi, cărțile fiind o alegere potrivită de cadou pentru cei dragi. Cum v-ați pregătit în acest sens? Care sunt ofertele de care pot profita potențialii clienți?

Ficțiunea este principala categorie de carte pe care Books-Express.ro mizează, fiind listate peste 700.000 titluri pentru pasionații de beletristică, urmată de parenting și dezvoltare personală, fiind peste 1.000.000 de titluri ce au un discount de până la 80%.

Obiectivul de Black Friday pentru Books-Express.ro este de a aborda o potențială piață nouă care se manifestă diferit, ce are preferințe diferite în materie de carte. Astfel, clienții noi descoperă experiența Books-Express.ro, dar pot oferi cadou și o carte având parte de modul special de ambalare.

Pe lângă discountul de 80% pentru segmentele de ficțiune, dezvoltare personală și parenting, clienți pot folosi codul BlackFriday pentru a beneficia de 20% discount la orice produs de pe site.  

Dacă ne dorim o carte care nu se regăsește în cele 2 milioane de titluri listate, care este soluția alternativă Books-Express.ro?

Avem posibilitatea să aducem orice carte din lume indiferent de limba în care este scrisă. Putem propune însă și alternative din aceeași categorie.

Books Express este o experiență care se transformă cu fiecare persoană și am devenit încet, încet “librarul personal” al tot mai multor oameni interesanți, de cele mai diverse profesii, pasiuni și cu tot felul de  proiecte.

Ce ne puteți spune despre Amandina, nucleul Books-Express.ro?

Books Express a apărut când a venit criza, iar pentru că în orice criză trebuie să te reinventezi, să te regăsești, noi am vrut să ne diferențiem prin a fi umani, prin a menține o legătură strânsă cu cititorii.

Astfel, Amandina este un personaj creat de o cititoare de-a noastră de care ne-am apropiat natural. După ce am aprofundat am descoperit că Amandina este, de fapt, „Lia care nu voia să crească”. Ea se desena în diverse ipostaze, dupa care odată cu Books Express, toată lumea  a devenit Amandina. Am făcut mai multe variante ale acestui personaj, până la urmă este copilul din noi, care este în permanență într-o etapă învățare și de creștere. Lucru care nu ar trebui să se oprească niciodată.

Amandina înseamnă evoluție, înseamnă să fii copil și în același timp să nu-ți fie frică să crești, să evoluezi continuu. Pentru mine cărțile au fost o resursă, un refugiu, poate o dependență, au fost foarte multă vreme o și încă mai sunt o parte din mine, din cine eram eu în copilăria mea. Nu mai puteam să fiu o copie a ceea ce impunea societatea și mă căutam în cărți. E fascinația că atunci când ești mic și citești, afli lucruri noi și spui mereu că orice aspect este o posibilitate, de fapt, atunci evoluezi. Cu Books Express cred că am reconectat imaginarul cu realitatea.

Ce ne puteți spune despre organizarea echipei și comunicarea pe care o stabiliți cu publicul țintă?

Books Express are o echipă din 11 oameni care îndrăgesc cărțile, fiecare specializat pe secțiunea lui de activitate. Mă bucură că o parte din oamenii de la Books Express sunt de la început cu noi, am evoluat împreună, dar și mai mult când se reîntorc pentru experiența de lucru din cadrul companiei.

Books Express este o platformă personalizată cu rafturi în funcție de categoriile preferate, noutăți zilnice, newslettere cu promoții, recomandări și cataloage pline de inspirație, iar proiectul #UnCapitolPeZi aduce direct în inbox lectura gratuită din cărți online de business și lifestyle.

Care este frumusețea dar și care sunt neajunsurile conceptului unei librării online?

Frumusețea este faptul că putem lucra cu oameni care ne plac foarte mult și că suntem aproape de evoluția fiecărui cititor, iar zona cărţii străine ne place foarte mult, este o industrie în care efectiv îţi face plăcere să lucrezi.

Ca provocări pentru o librărie online sunt legate de firmele de logistică, cu agenții de curierat și este nevoie să testezi și să verifici în permanență ce se întâmplă pe traseu. Vrem ca pe viitor să ne asigurăm pentru fiecare client individual că au ajuns cărțile la el, nu numai că au plecat de la noi și că este mulțumit de experiență. O provocare mai apare atunci când se publică o carte așteptată, și noi ne dorim să o avem în stoc exact în momentul apariției și nu cu două saptămâni mai târziu. Cel mai important pentru noi este să oferim un serviciu foarte bun, să fim utili pentru clienți și relevanți, într-o piață în continuă schimbare.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă