fbpx
Finanțe Stiri

BNR nu face control fiscal4 min

04/08/2017 3 min read

author:

BNR nu face control fiscal4 min

Reading Time: 3 minute

Cu ce se ocupă Banca Națională? Ne ocupăm ca cele 10 milioane de persoane care au bani în bănci să nu piardă 1 leu, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Supravegherea bancară nu este supravegherea reglementărilor fiscale, este supravegherea solidității băncii, aceasta este preocuparea noastră și este foarte importantă”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul briefingului de presă susţinut după şedinţa Consiliului de administraţie al băncii centrale.

Guvernatorul BNR a fost întrebat cum comentează declarația ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, care a afirmat recent că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

“Constatarea că în ultimii ani foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă. Nu au făcut profit. Aceasta este o constatare. (…) Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție pentru că la nivelul publicului larg, dacă se repetă faptul că băncile n-au plătit impozit pe profit, se înțelege altceva – că n-au vrut … N-au făcut profit și nefăcând profit nu s-a plătit impozit. Dacă tot suntem la punctul asta, băncile plătesc impozite serioase – pe salarii, contribuțiile sociale și așa mai departe”, a spus Mugur Isărescu.

 “Sprijinim Ministerul de Finanțe, pe căile pe care le avem la dispoziție. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operațiuni s-au făcut în afara sau la limita legii, suntem primii care informăm. Asigurăm opinia publică de acest lucru”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“De ce nu au făcut profit? Aici într-adevăr trebuie să se cerceteze și Banca Națională sprijină, cu metodele pe care le are, eforturile ca contabilitatea și, să îi spunem așa, bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corecte. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră ca dacă în timpul supravegherii constatăm ceva care nu este în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe. Și așa facem de fiecare dată”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a subiniat faptul că Banca Națională nu are niciun fel de atribuții în ceea ce privește controlul fiscal. “Banca Națională nu are niciun fel de mandat, de atribuții, să facă propriu-zis control fiscal. Una e să faci o constatare că o instituție nu are profit și nu plătește impozit pe profit și alta să te uiți în contabilitate și să constați că nu a făcut profit pentru că unele operațiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. Deci, în măsura în care asemenea constatări se vor face, se vor dovedi, bineînțeles că Ministerul de Finanțe trebui să acționeze ca atare și noi îi vom acorda tot sprijinul necesar”, a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că a face profit într-o bancă nu e o chestiune ușoară. “Ar fi bine ca societatea să înțeleagă că activitatea bancară este o activitate complicată (…) Businessul bancar este un business foarte complicat. N-aș vrea câtuși de puțin să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit este ceva anormal. E foarte probabil să nu facă profit sau să facă profit mic. (Băncile n.r.) N-au făcut profit în anii de criză, dar au făcut anterior și când au făcut anterior au plătit impozit pe profit vârtos”, a spus Isărescu.

Totodată, guvernatorul BNR a ținut să precizeze că nu trebuie să se facă confuzie între o pierdere anuală și capitalul unei bănci, adăugând că toate băcile din România au capital pozitiv.

“Vânzarea de credite neperformante, uneori la prețuri care ridică semne de întrebare și asta trebuie să o verifice Fiscul, de multe ori se face pentru ca să lichideze active care nu sunt aducătoare de venit și a-și îmbunătăți baza de capital”, a adăugat Isărescu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *