Finanțe Stiri

BNR, pregatita sa asigure stabilitatea pietei2 min

24/06/2016 2 min read

author:

BNR, pregatita sa asigure stabilitatea pietei2 min

Reading Time: 2 minute

Rezultatul votului din Marea Britanie reprezinta materializarea unui risc pe care BNR l-a semnalat si pentru care s-a pregatit, a declarat Adrian Vasilescu, Consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei.

“Pregatirea BNR este in a asigura stabilitatea pietei. Noi am trecut printr-o criza dura si am vazut ca in toti acesti ani de criza, incepand din 2008, piata valutara a ramas stabila. Nu s-a destabilizat niciodata. Asa ca avem toate sperantele cu noi in asa fel incat sa ne asteptam sa nu se stabilizeze nici de data asta. Banca Nationala este pregatita pentru a asigura stabilitatea pietei”, a declarat Adrian Vasilescu, la RFI.

Reprezentantul BNR a aratat ca in acest moment reactiile sunt emotionale. “Nu putem sa vorbim despre un inceput, in sensul ca incepe un lant si va merge in crescendo. E un efect emotional, dupa un vot care a socat. Si evident ca pietele reactioneaza prompt”, a spus Adrian Vasilescu.

La intrebarea daca pietele au fost luate pe nepregatite, reprezentantul BNR a explicat ca orice piata care se respecta se asteapta la orice rezultat, numai ca, dupa sondajele de ultima ora, a inceput sa se manifeste un pic de euforie: Gata, Brexitul esueaza! Insa nu a esuat, astfel ca suntem nevoiti acum sa facem fata situatiei.

“Inca de la inceputul trimestrului, Banca Nationala a publicat Raportul de Stabilitate Finanicara, cu o harta a riscurilor pentru 2016. Intr-o clasa de sus, riscuri sistemice cu efect major am vazut Brexitul trecut intre riscurile externe care vin asupra pietelor noastre. (…) Am fost intrebat de multe ori daca BNR se intruneste, daca face, drege. Banca Nationala a facut asta  in fiecare zi de atunci. In fiecare zi BNR si-a facut calcule, asa ca totul este pregatit”, a spus Adrian Vasilescu.

Intrebat care ar fi cel mai negru scenariu in ceea ce priveste impactul brexit asupra Romaniei, Vasilescu a raspuns: sa vedem ca nu mai vin investitori pe piata valutara.

“Leul s-a depreciat, astea sunt efecte de prime ore. Cat priveste prognozele, nicio voce de la Banca Nationala nu se va apuca sa spuna cum va evolua leul in raport cu euro sau cu alte valute. Pregatirea BNR este in a asigura stabilitatea pietei”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE