Finanțe Stiri

BNR: Prima Casa trebuie exceptata de la darea in plata

16 mart. 2016 < 1 min

BNR: Prima Casa trebuie exceptata de la darea in plata

Reading Time: < 1 minut

Banca Nationala sustine opinia Guvernului potrivit careia legea privind darea in plata trebuie sa aiba un pronuntat caracter social – prin criterii bine definite – si sa nu includa Programul Prima Casa, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei „Strategia de dezvoltare a Romaniei, regionalizare si convergenta la euro”.

„Tara are nevoie de stabilitate legislativa, de legi clare. Dar exista initiative legislative care nu merg ȋn aceasta directie”, a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca pentru viitor (creditele viitoare), principalul obiectiv trebuie sa fie acordarea unei sanse reale ca si generatiile ce vin sa poata accesa credite ipotecare. In acest scop, doua sunt masurile care trebuie asumate de care decidenti: mentinerea programului Prima Casa, prin eliminarea sa din sfera de cuprindere a darii in plata si introducerea a doua variante intre care clientul sa poata opta – cu dare in plata, dar cu avans mai mare, potrivit legii, sau fara dare in plata, cu avans mai redus.

„Din punct de vedere al stocului de credite, gradul de neperformanta (al programului Prima Casa n.r.) este practic nul si nu justifica masuri exceptionale, cu atat mai mult cu cat programul a fost lansat dupa criza iar beneficiarii sai nu au probleme precum cele identificate anterior”, a spus guvernatorul, precizand ca programul nu poate functiona decat in baza irevocabilitatii garantiei statului, si tocmai aceasta este inlaturata prin legea darii in plata.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: