Cum transformă brandurile simpla expunere în alchimie emoțională prin activările BTL
Reading Time: 3 minuteImaginează-ți că mergi la un festival și, chiar din parcare, o arcadă îți proiectează numele pe o hologramă, în timp ce muzica se adaptează subtil pașilor tăi. Ajungi la intrare, iar aplicația, bazată pe istoricul tău, îți recomandă cât să încarci în portofelul digital ca să-ți iei băutura preferată și să încerci noul burger de la restaurantul favorit. Biletul e scanat, iar cineva te salută: „Bine ai revenit, Mihai!”
de Mihai Mija, Founder & Curator Creativ Colorcodes

Faci singur top-up din aplicație, fără să stai la cozi. Apoi, ai o notificare. Ești anunțat că prietenii tăi sunt la 5 minute distanță și că vă întâlniți ca de obicei, în locul vostru, înainte de a merge la mainstage. Așa poate arăta un standard al activărilor BTL în 2025: experiențe imersive care încep încă de la primii paşi în festival şi care fac loc pentru mai mult timp petrecut cu prietenii.
După anii de pandemie, revenirea evenimentelor a fost explozivă și-odată cu ea, brandurile au înțeles că simpla prezență nu este de ajuns.
Acestea își doresc tot mai mult să rămână în mintea și memoria publicului, datorită trăirilor pe care le oferă. Pe fundalul acesta, tehnologia a devenit un catalizator puternic, nemaifiind considerată un moft. Am simțit această schimbare, anul trecut, în proiecte ca RADAR sau Gărâna Jazz, unde am lucrat la briefuri unde am livrat soluții tehnologice imersive.



Publicul actual este atent, curios și nu mai dă atenție standurilor care nu spun o poveste. Acesta vrea să fie implicat, activ și să simtă că este parte din ceva special. De aceea, când gândesc o activare alături de un brand, încep prin întreba: Ce vrem să simtă oamenii? Cum putem deveni, în mod natural, parte din poveste? și Cum îi putem implica în mod sincer și real?
Am văzut impactul direct al tehnologiei folosite cu sens. Spre exemplu, la RADAR Festival, am dezvoltat în colaborare cu Fanta, o experiență ce folosea realitate augmentată (AR), în care cinci creaturi mitologice românești „trăiau” în spațiul festivalului, iar oamenii puteau interacționa direct cu acestea.
Tehnologia înseamnă mai mult decât folosirea unor dispozitive și ecrane; ea constituie întregul ecosistem care susține conceptul și potențează experiența.
La Gărâna, alături de Orange, am rezolvat o problemă esențială: lipsa de semnal. Am creat infrastructura care sa susțină accesul la internet pentru mii de persoane care, în mijlocul pădurii, puteau face plăți, posta sau comunica. Nu este o activare vizibilă în sens clasic, dar este una profund apreciată, pentru că îndeplinește un scop precis și aduce un aport clar, care elevează narativul festivalului. Câteodată „wow”-ul se măsoară în liniștea și ordinea în care funcționează totul.

În 2025, cred că activările relevante sunt cele care nu strigă după atenție, ci creează contextul în care brandul să fie descoperit.
Și aici intervine matchmakingul între idee, public și tehnologie. La COLORCODES asta ne întrebăm constant: cum creăm sens la momentul potrivit, pentru audiență, în primul rând, și apoi pentru brand. Ne gândim la fiecare activare ca la un scenariu viu, în care brandul este un co-autor al emoției. De aceea, colaborările noastre merg dincolo de execuție și caută relevanța emoțională într-un cadru bine definit.
Când toate aceste elemente se aliniază: tehnologia, creativitatea, contextul și empatia față de public, rezultatul este mai mult decât o activare. Este o formă de alchimie emoțională, în care brandul devine parte dintr-o trăire colectivă. Iar acest tip de conexiune, ce nu poate fi mimată și nici replicată digital, rămâne în memoria afectivă a oamenilor și oferă un sens nou spațiului BTL.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz