BizRemote by certSIGN

Mall-urile se redeschid din 15 iunie, dar fără restaurante și locuri de joacă. Ce măsuri de relaxare a mai anunțat președintele Iohannis

9 iun. 2020 2 min

Mall-urile se redeschid din 15 iunie, dar fără restaurante și locuri de joacă. Ce măsuri de relaxare a mai anunțat președintele Iohannis

Reading Time: 2 minute

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, detalii despre măsurile de relaxare care vor intra în vigoare din 15 iunie, în condițiile în care starea de alertă rămâne în vigoare. Astfel, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

„Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior”, a spus Iohannis după o ședință de analiză împreună cu Premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali.

Președintele a spus că prelungirea stării de alert este determinată de faptul că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internate în spitale, și numărul de noi îmbolnăviri după ultimul weekend de relaxare a fost destul de ridicat.

Se redeschid creșele, grădinițile și after-school-urile

O veste bună au primit și părinții care trebuie să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare: după 15 iunie va fi posibilă (nu obligatorie) redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, care vor fi anunțate de Ministerul Sănătății. Se redeschid și piscinele, dar numai cele exterioare, cu respectarea unor regulamente sanitare speciale.

Țări pentru care nu va mai fi nevoie de carantină

„Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile”, a declarat președintele Iohannis.

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează state cu mulți români, ca Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia sau Olanda. Iohannis a spus, însă că, având un criteriu obiectiv, se vor urmări cu atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și, acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, România va reacționa imediat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: