Stiri

Bunuri ale lui George Enescu, scoase la licitație. Legalitatea acțiunii, reclamată la MAI

20 aug. 2021 4 min

Bunuri ale lui George Enescu, scoase la licitație. Legalitatea acțiunii, reclamată la MAI

Reading Time: 4 minute

ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu, a informat astăzi Ministerul Afacerilor Interne, în legătură cu anunțul făcut de o casă de licitații din București, cu privire la punerea în vânzare a unor bunuri și manuscrise care au aparținut compozitorului George Enescu și care, potrivit specialiștilor, ar trebui să fie în patrimoniul național.

Reclamație făcută pentru a se verifica legalitatea acțiunii

ARTEXIM a solicitat MAI să sprijine clarificarea situației, prin demersurile legale pentru a verifica proveniența acestor bunuri și dacă scoaterea la licitație respectă cadrul legal.

ARTEXIM a arătat că felul în care este anunțată scoaterea la licitație a acestor bunuri ridică numeroase semne de întrebare, pe care autoritățile trebuie să le verifice, precum:

Nu este cunoscută proveniența acestor piese manuscrise, dintre care unele sunt inedite. Este specificată colecția Romeo Drăghici, avocat prieten și secretar personal, multă vreme, al lui Enescu. Dar Romeo Drăghici, totodată fondator și primul director al Muzeului „George Enescu“ și mai ales legatarul său testamentar, a donat el însuși mai multor fonduri publice – în primul rând Muzeului Enescu, apoi Arhivelor Naționale și Cabinetului de Muzică al Academiei Române – tot ceea ce rămăsese de la Enescu. Fidelitatea sa pentru orice a rămas de la Enescu (încredințat lui direct, în 1946) sau a rămas în cuprinsul proprietăților din țară ale lui Enescu (după moartea sa, în 1955, respectiv după 1968, la moartea soției lui Enescu) justifică, în contextul acestei licitații, examinarea juridică și patrimonială cea mai atentă.

Manuscrisul tragediei lirice (numită „piesa“) Œdipe, cu preț de pornire la 100.000 euro și evaluat a fi adjudecat la 300.000 euro, este și mai problematic. Œdipe, după standardele creatorului său și ale muzicologiei internaționale, este reușita supremă a lui Enescu. Casa „Historic“ nu menționează nici dimensiunile, nici datarea, nici traseul partiturii, iar cele câteva fotografii plasate pe site-ul licitației justifică ele însele un control, știut fiind că un asemenea document nu poate lua calea unei colecții private, căci angajează la cel mai înalt nivel responsabilitățile patrimoniale maxime ale Statului român.

Vioara menționată a fi un Guarneri dăruit lui Enescu de Casa Regală, la o dată și într-un context complet neclare, este un instrument care nu apare în familia viorilor bine-cunoscute pe care a cântat de-a lungul vieții Enescu (în principal patru, fiind cunoscute un număr de douăsprezece, printre care aceasta de la 1885 nu figurează). De aceea, se poate presupune că este vorba de o informație falsă, câtă vreme nu există dovezi clare să susțină aserțiunile organizatorului.

Astfel de practici asociate celor mai importante fonduri de patrimoniu cultural din ultimii 150 de ani au fost sesizate și la licitațiile anterioare. În decembrie 2019 și în aprilie 2021, Casa de licitații „Historic“ a organizat două licitații cu manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade, unele inedite, altele defectuos editate. Cele două licitații cu fonduri din colecția Mircea Handoca, obținute de acesta fraudulos înainte de decembrie 1989 și niciodată restituite circuitului public, au fost blocate în urma presiunii publice. Astfel, majoritatea loturilor din licitația din 4 aprilie 2021 au fost cumpărate – prin drept de preemțiune – de Academia Română pentru Biblioteca Academiei Române, dar numai după ce a fost anulat un drept de preemțiune obținut în condiții neclare de Casa „Historic“ de la Arhivele Naționale. Similitudinea între risipirea tezaurului de manuscrise Eliade și risipirea tezaurului de manuscrise Enescu devine tot mai documentabilă.

Reacția casei de licitații incriminate

Casa de licitații care scoate la licitație obiecte care au aparținut maestrului George Enescu, a venit cu precizări, urmare a apariției în spațiu public a informării companiei ARTEXIM, care organizează Festivalul George Enescu.

Casa de Licitații Historic își desfășoară activitatea cu o atenție deosebită acordată dreptului de proprietate (materială sau intelectuală) pentru fiecare dintre loturile ce fac obiectul licitațiilor noastre, îndeplinind toate criteriile prevăzute de lege pentru realizarea activității noastre. Licitația dedicată lui George Enescu nu face notă discordantă din acest punct de vedere.
Respingem în mod ferm orice afirmație, referire ori numai sugestie conform căreia activitatea Casei de Licitații Historic ar avea un caracter neconform cu legislația în vigoare, „obscur” sau că ar fi neadevărate prezentările realizate de noi în promovarea licitației.
Toate bunurile care fac obiectul licitației au o proveniență certificată, nu există nicio pretenție din partea niciunei persoane fizice, entități publice sau private cu privire la acestea, de nicio natură, iar toate formalitățile legale privind clasarea și scoaterea la licitație a bunurilor de patrimoniu au fost respectate întocmai.
Solicităm mass-media și tuturor celor interesați de acest subiect, stoparea oricărei comunicări publice care nu respectă regulile deontologice de exprimare și comunicare în spațiul public și au caracter neadevărat. Precizăm, totodată, că punctul nostru de vedere a fost solicitat doar după publicarea informațiilor calomnioase.
De asemenea, vom face toate demersurile în raport cu deținătorii platformelor de comunicare pentru sesizarea caracterului defăimător și neadevărat al postărilor/articolelor pe care le găzduiesc și care afectează grav și iremediabil credibilitatea Casei de Licitații Historic.
În urma consultării cu echipa de avocați cu care colaborăm, pentru protejarea drepturilor noastre legitimite, patrimoniale sau nepatrimoniale, Casa de Licitații Historic a declanșat acțiuni legale pentru tragerea la răspundere, penală și/sau civilă, a tuturor persoanelor care au lansat afirmații mincinoase și calomniatoare și care aduc gravă atingere imaginii și activității noastre curente.
Ca și în precedenta situație la care unele persoane fac referire (a se vedea cazul licitației privind lucrările profesorului Mircea Eliade), vom proba în fața autorităților judiciare și judecătorești că toată activitatea noastră se desfășoară în conformitate cu legea, cu mențiunea că, raportat la situația precedentă, Casa de Licitații Historic a avut câștig de cauză în fața instanțelor judecătorești (a se vedea comunicatul de presă al Casei de Licitații Historic:
https://www.facebook.com/casadelicitatiihistoric/posts/921311322029650/)
și orice afirmație contrară este falsă. Punem la dispoziția celor interesați documentele care atestă acest fapt.
Reafirmăm interesul și respectul nostru pentru cultură, pentru bunurile de patrimoniu cultural și valoarea inestimabilă a acestora pentru societate și vom continua a ne desfășura activitatea pentru promovarea acestora cu profesionalism.
Invităm toți oamenii de bună credință care prețuiesc adevărul să ne sprijine.

Photo 74409888 © Daniel Caluian | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: