Companii

One United Properties: Construirea unui lider

25 iul. 2022 9 min

One United Properties: Construirea unui lider

Reading Time: 9 minute

Echipa One United Properties a ridicat în 15 ani proiecte unice, inovatoare și sustenabile în România, dar a clădit și un business inovator, care schimbă regulile pe piața imobiliară.

Oferta publică inițială care a atras 260 de milioane de lei și listarea la BVB, în urma căreia One United  ­Properties a devenit cel mai mare dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori București nu i-a surprins pe cofondatorii ­Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu. Cei doi, alături de echipa One, construiseră din 2007 un dezvoltator imobiliar nu doar solid, ci și cu o viziune aparte asupra pieței. Și prezența pe bursă era doar o nouă treaptă spre creșterea susținută.

Listarea la bursă e o mișcare naturală pentru orice firmă care are ambiții de creștere. Transparența este unul dintre elementele esențiale pentru o creștere accelerată„, spune Andrei Diaconescu. Iar cifrele confirmă din plin această idee. În primul trimestru din 2022, One United ­Properties a raportat venituri consolidate de 348,7 milioane de lei, în creștere cu 82% față de același trimestru al anului trecut.

One Tower
One Tower

Asta după ce, anul trecut, compania a depăși pragul de 1 miliard de lei, reușind venituri cosolidate de 1,12 miliarde de lei. Profitul brut a crescut de patru ori în primul trimestru din 2022, ajungând la 208 milioane de lei, în timp ce profitul net a crescut cu 320%, ajungând la 166,4 milioane de lei. Iar la sfârșitul trimestrului I din acest an, nu mai puțin 77% din dezvoltările companiei care sunt în prezent în construcție și urmează să fie livrate în 2022 sau 2023 au fost deja vândute.

Cum abordează One United Properties piața imobiliară

One United Properties harta proiecte
image description

Secretul acestei creșteri? În primul rând, abordarea diferită a pieței, mereu din perspectiva clientului și mereu cu cel puțin un pas înaintea celorlalți la nivel de calitate, facilități oferite și sustenabilitate – din 2017, toate clădirile ONE primesc certificarea Green Homes de la ­Romania Green Building Council.

În al doilea rând, oamenii. One United Properties își valorizează membrii echipei și le oferă mereu provocări pe măsura ambiției și talentului lor. „Avem oameni ­extraordinar de buni, extraordinar de dedicați. Și foarte bine plătiți. Dar, cel mai important, oameni de caracter, de bun simț și care-și fac treaba bine”, subliniază Andrei Diaconescu.

Apoi, curajul. Care s-a văzut, de exemplu, atunci când terenul pe care se află astăzi One Tower, prima clădire de birouri a companiei, nu era dorit de ­nimeni fiindcă avea certificat de urbanism care combina partea de comercial cu cea de birouri și cea rezidențială. Retailerii voiau doar partea comercială, dezvoltatorii de spații de birouri doreau doar partea de teren alocată acestui gen de proiecte, iar dezvoltatorii rezidențiali nu avea fonduri suficiente pentru a lua întregul teren. Atunci, cofondatorii One United Properties au gândit un plan care să le combine pe toate, au cumpărat terenul împreună cu Auchan și s-au apucat și de făcut birouri, deși nu aveau niciun chiriaș și nici experiență în domeniu. „Fundamental, nu a fost ideea noastră să facem o dezvoltare mixtă. Am avut curajul să intrăm într-un lucru presetat, fiindcă nu puteam să schimbăm planul de urbanism aici. Și am știut, evident, să-l executăm”, arată Andrei Diaconescu.

One Herastrau Towers
One Herastrau Towers

Și, nu în ultimul rând, viziunea pe termen lung. Cei doi cofondatori ai companiei vorbesc mereu despre impactul pe zeci de ani al dezvoltărilor pe care le realizează, iar asta se reflectă inclusiv în felul în care au construit compania și în care adună fondurile necesare. „Cel mai relevant element diferențiator este acela că noi am decis aproape de la început să ne organizăm profesionist și să ridicăm capital de la terți ca să facem o companie mai puternică, care în timp să reziste zeci de ani, poate mai mult. Este un gen de gândire care te diferențiază”, spune Victor Căpitanu.

One Cotroceni Park lobby
Lobby-ul One Cotroceniu Park

Asta înseamnă, însă, că trebuie să ai și răbdare. De exemplu, pentru unele terenuri cu potențial, se poate aștepta și cinci, șapte sau chiar mai mulți ani până să poată fi achiziționate pentru dezvoltări imobiliare. „Trebuie să înveți să împarți și cu ceilalți, să te gândești că faci bani pentru mai mulți oameni: pentru acționari, ­pentru ceilalți investitori pe proiecte. Dacă funcționează modelul, așa cum s-a întâmplat la noi, atunci e un ­sistem foarte puternic: toți din jurul nostru câștigă bani împreună cu noi”, adaugă Căpitanu.

One Cotroceni Park
One Cotroceniu Park

One United Properties are în prezent nume­roase proiecte în derulare, în diverse stadii de dezvoltare. Pentru anul 2022, dezvoltatorul și-a propus livrarea a patru dezvoltări rezidențiale noi – One Floreasca ­Vista, One Timpuri Noi, One Verdi Park, One Modrogan precum și a One Cotroceni Park Office Faza 2.

De asemenea, vizează demararea One Lake District și One High District, dar și continuarea extinderii portofoliului de birouri și retail prin tranzacții, precum recenta achiziție a fostei fabrici Ford, acolo unde va dezvolta o suprafață de 13.000 de metri pătrați de spații comerciale. Portofoliul office actual al companiei are 101.000 mp de spații de birouri și include One Tower, One Cotroceni Park Office Faza 1, One Herăstrău Office și One North Gate, urmând să ajungă la o suprafață de 136.000 mp după livrarea One ­Cotroceni Park Office Faza 2. De asemenea, One United ­Properties se află în negocieri avansate ­pentru zece dezvoltări viitoare, care se concentrează mai ales pe proprietăți rezidențiale adresate segmentului de venituri ­medii și medii-mari. În cazul în care acestea se vor concretiza, vor fi dezvoltate în următorii șapte ani aproximativ 10.000 de apartamente, cu o suprafață totală construibilă de peste 1 milion de metri pătrați. De asemenea, compania se află în faze incipiente de discuții sau negocieri ­pentru alte peste 20 de dezvoltări.

Cei care clădesc viitorul

One United Properties are, din 26 aprilie, un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri. Cinci dintre ei, Claudio Cisullo – președinte, Victor Căpitanu, Andrei-Liviu Diaconescu, Dragoș-Horia Manda, Marius Diaconu au făcut parte și din precedentul Consiliu de Administrație, cei doi noi membri fiind Augusta Dragic, cofondatoare a grupului Superbet, și Magdalena Souckova (Soucek), Country Managing Partner pentru EY în Cehia între 2008 și 2021.

Claudio Cisullo, Președinte al Consiliului de Administrație One United Properties

Claudio Cisullo One United Properties

Claudio Cisullo este președintele Consiliului de ­Ad­ministrație al One United Properties și, de asemenea, fondatorul și președintele CC Trust Group AG, un ­birou de familie activ la nivel internațional, cu investiții în biotehnologie, mărfuri, agrement, produse farmaceutice, servicii profesio­nale, imobi­liare și sectoare tehnologice. Are peste 30 de ani de experiență în finanțe corporative, M&A, capital de risc și capital privat. Claudio ­Cisullo se numără printre cei mai bogați 300 de oameni din Elveția și este un investitor activ atât pe piața imobiliară rezidențială, cât și pe cea comercială din România. Printre alte mandate, el este fondatorul și președintele executiv al Chain IQ Group AG, președintele ACC One Holding AG, membru al consiliului de administrație al Ringier AG, membru al Fundației de Drept și Economie la Universitatea din St. Gallen și membru al Consi­liului de Administrație al Fundației Elvețiene ­pentru Antreprenori. „Am fost întotdeauna diferiți de mainstream, ceea ce cred că este unul dintre fundamentele succesului nostru pe termen lung. În primul rând, am dezvoltat clădiri verzi cu mult înainte ca valoarea și importanța construcțiilor ­durabile să devină recunoscute la nivel global. Deși ar fi fost mult mai ușor, mai rapid și mai ieftin să construim cu materiale obișnuite, am ales o strategie diferită bazată pe longevitatea construcției, precum și pe impactul minim asupra mediului și costurilor companiei”, spune Claudio Cisullo. Acesta adaugă că decizia companiei de a face pasul strategic către investițiile imobiliare a fost luată cu maximă rigu­rozitate și atenție. „Practic vorbind, ne transferăm experiența în domeniul dezvoltărilor imo­biliare, care este o industrie cu orizonturi de timp pe ­termen scurt și mediu în care se construiesc și se vând proprietăți, la investiții de capital privat pe termen lung. Făcând acest lucru, devenim proprietari pe termen lung ai proprietăților imobiliare, pe care nu ­le-am construit noi neapărat, dar pe care le-am selectat datorită potențialului lor de câștig pe termen lung. Vă puteți imagina, cu experiența noastră, că suntem extrem de bine pregătiți pentru a evalua și a negocia orice proprietate, fie ea comercială sau rezidențială, și astfel valorificăm strategic expertiza noastră într-un domeniu conex, deși diferit, în beneficiul acționarilor noștri”, subliniază președintele Consi­liului de Adminis­trație al One United Properties.

Horia Manda, membru neexecutiv – independent al Consiliului de Administrație One United Properties

Horia Manda One United Properties

Horia Manda este preșe­din­tele Consiliului de Admi­nistrație la Patria Bank și partener executiv la Axxess Capital. Are o experiență de peste șaptesprezece ani în capitalul privat în Europa de Sud-Est și o experiență impresionantă în calitate de președinte sau membru al consi­liului de ad­minis­trație al diverselor fonduri de capital privat, cum ar fi Fondul pentru ­Întreprinderi Ame­ricane Românești (RAEF), ­Fondul de Aderare la Balcani (BAF), ­Fondul de Ade­rare la Europa Emergentă (EEAF), cu un accent special pe sectorul serviciilor financiare. În cariera sa, Horia Manda a supravegheat personal investiții de ­capital de peste 200 de milioane de euro, cu proiecte de ­succes în diverse industrii precum IT, retail, servicii ­financiare, energie și producție. Horia Manda deține un doctorat în matematică la Universitatea Paris VII din Franța (1993), un MBA (summa cum laude) în cadrul programului MBA româno-canadian (McGill, ­Universitatea Quebec – Montreal, Academia de ­Studii Economice București, 1996) și un M.Sc. în fizică teoretică la Universitatea din București (1984).

Marius Diaconu, membru neexecutiv – independent al Consiliului de Administrație One United Properties

Marius Diaconu One United Properties

Marius Diaconu este un ­investitor și executive activ, cu o experiență de peste 20 de ani. Proiectele sale acoperă sectoare precum imobiliare, IT, agricultură, sănătatea animalelor, divertisment, servicii industriale, proiecte ce au fost dezvoltate în Europa, Asia și SUA. Este fondatorul (1999) și CEO al Altius SRL, lider de piață pentru produse de sănătate animală și cel mai mare importator din România, cu o prezență regională, inclusiv în Bulgaria și Rep. Moldova. De profesie este economist și este licențiat în marke­ting la Academia de Studii Economice din București (1997).

Augusta Dragic, membru neexecutiv – independent al Consiliului de Administrație One United Properties

Augusta Dragic One United Properties

Augusta Dragic a cofondat Grupul Superbet în 2008 împreună cu Sacha Dragic. De la deschiderea primei agenții în urmă cu mai bine de un deceniu, grupul a devenit lider de piață în România, s-a extins la nivel internațional și include mai multe mărci în toată ­Europa. Grupul Superbet operează o ofertă online de top, bazată pe tehnologie proprie construită în tech hub-urile grupului din București, Zagreb și Londra, deține o rețea de peste 1.000 de agenții naționale de pariuri pe piețele sale și o echipă globală de aproximativ 4.800 de angajați. În 2019, Superbet a atras o investiție minoritară de 175 de milioane de euro de la Blackstone, un grup de investiții global cu sediul în SUA, pentru a creșterea companiei. „Pariez pe viziunea pe termen lung a fondatorilor, care depășește cu mult cei cinci ani. De la fondare, One și-a construit mai multe superlative în jurul brandului – printre cei mai importanți dezvoltatori și investitori pe piața locală, una dintre cele mai valo­roase companii antreprenoriale românești, unul dintre cele mai puternice branduri și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața de capital locală. Să ajungi aici este nevoie de curaj, responsabilitate, simț pentru oportunități și nu în ultimul rând și de noroc.”

Magdalena Soucek, membru neexecutiv – independent al Consiliului de Administrație One United Properties

Magdalena Soucek One United Properties

Magdalena Soucek este un executiv cu o experiență extinsă de peste 30 de ani în furnizarea de servicii de audit și consultanță pentru afaceri. A fost Country Managing Partner în cadrul EY din Cehia din 2008 până în decembrie 2021. De-a lungul carierei sale profesio­nale, s-a specializat în audit și alte proiecte pentru clienți, în principal din industriile farmaceutice, de producție și imobiliare, atât companii multinaționale de top, cât și companii din Cehia. Între 2011 și 2020, a ocupat și funcția de Mana­ging Partner pentru Clusterul Central al EY, care include Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina și M­untenegru. Sub conducerea acesteia, Clusterul aproape și-a dublat dimensiunea afacerii, ajungând la 220 de milioane de dolari, 80 de parteneri și o echipă de 2.500 de profesioniști. Magdalena Soucek a absolvit Universitatea din Massachusetts. Este contabil public autorizat și membru al Institutului American de Contabili Publici Autorizați. Ea este, de asemenea, auditor statutar ceh și membru al Camerei de Conturi din Cehia. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 365 (18 iulie – 15 septembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: