Stiri

Care sunt cele mai atractive orașe europene pentru investiții imobiliare

14/01/2021 2 min read

Care sunt cele mai atractive orașe europene pentru investiții imobiliare

Reading Time: 2 minute

Berlin se află în fruntea clasamentului celor mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare în 2021, investitorii fiind încurajați de performanța puternică în abordarea Covid-19 a Germaniei, care este prezentă în top cu încă trei orașe. Ce alte orașe mai sunt prezente în clasament?

Berlin, Londra și Paris sunt cele mai atractive orașe europene pentru investiții imobiliare în 2021, potrivit raportului „Emerging Trends in Real Estate 2021”, realizat de PwC și Urban Land Institute. Clasamentul anual al celor mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare reflectă precauția investitorilor, care continuă să vadă orașele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce oferă lichiditate și stabilitate.

Astfel, Berlinul se află în fruntea listei ca favorit general pentru potențiali în 2021, investitorii fiind încurajați de performanța relativ puternică în abordarea COVID-19 de către Germania în ansamblu. De altfel, Germania este prezentă cu încă trei orașe în top 10.

Londra urcă două poziții până pe locul doi, investitorii considerând că va crea o valoare bună pe termen lung, iar Parisul rămâne în top trei. Locul al patrulea este deținut tot de un oraș german, Frankfurt, urmat de Amsterdam, Hamburg și Munchen. Ultimele poziții din clasament sunt ocupate de Viena (locul 10), Milano (locul 9) și Madrid (8).

Industria nu exclude nici orașele mici și mijlocii, cu condiția ca acestea să fie bine conectate – conectivitatea la transport este considerată în mod covârșitor cel mai important factor în evaluarea orașelor.

Având în vedere creșterea puternică a muncii la distanță și modul în care această tendință ar putea evolua pe termen lung, niciun sector de birouri nu figurează în primele zece proprietăți imobiliare ale acestui an.

Pentru 2021, „zborul către siguranță” pentru mulți investitori implică tehnologie, și trei dintre primele patru tipuri de proprietăți din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizării respectiv centre de date, turnuri de comunicații și logistică.

De asemenea, rezidențialul rămâne foarte favorizat de investitori, trei sectoare din primele zece reprezentând o formă de rezidențial.

Investitorii imobiliari din Europa se orientează tot mai mult către orașele mari și active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, care asigură venituri stabile, precum logistica și rezidențialul, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de PwC și Urban Land Institute.

Alte segmente care vor beneficia de o cerere relativ stabilă sunt centrele de date, clădirile științelor vieții (companii farmaceutice, de biotehnologie și de dispozitive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul și turnurile de comunicații.

”Pandemia a forțat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul și a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare – birouri, comerț cu amănuntul și ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieței din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate și beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendințele sunt similare cu cele din Europa și vedem un apetit crescut pentru investițiile în rezidențial și logistică”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.

Foto: © ToniguettaDreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă