Stiri

Care sunt cele mai bine plătite joburi pe Olx. Unde au ales românii să se angajeze

26 sept. 2022 5 min

Care sunt cele mai bine plătite joburi pe Olx. Unde au ales românii să se angajeze

Reading Time: 5 minute

La evenimentul Apply Conference, organizat de Revista Biz, Cezar Cârligeanu, Head of Sales Romania, Bulgaria & Portugal, OLX, a vorbit despre tendințele de pe piața muncii. Ce joburi preferă românii, dar și care sunt provocările angajatorilor atunci când pun un anunț pe platforma Olx – locuri de muncă.

Companiile nu verifică CV-urile?

Recrutarea a fost o problemă nevralgică și înainte de pandemie, nu doar în ultimii doi ani. Aceștia au fost cei mai provocatori. Specialiștii de HR știu că greul a picat pe umerii lor în această perioadă. Noi am încercat să le oferim un sprijin pe partea de recrutare. Chiar mă gândeam cum ar impacta zona de recrutare, fericirea angajaților la locul de muncă. Mă gândeam că pe lângă procesul de recrutare în sine – primul contact pe care îl are angajatorul cu viitorul angajat. E foarte important în acest proces cum cunoaște astfel compania. Dar mă gândeam și la angajații care sunt în această companie și care văd pozițiile libere și care își așteaptă noii colegi. Aceștia de cele mai multe ori, poate trebuie să muncească pentru doi. Cred că fericirea lor depinde de cât de repede ne mișcăm pe partea de recrutare și cât de repede reușim să acoperim acele poziții lipsă.

DSC 1355

Cum arată piața muncii?

Anul trecut a fost un an de revenire, putem spune. La finalul anului am înregistrat pe platformă aproape 740.000 de anunțuri de angajare, cu 35% mai multe ca în 2020, iar față de 2019 cu 50% mai mult. Putem spune că a fost o piață dinamică, în revenire. Anul acesta a început în același mod, primele luni ale anului, trendul s-a păstrat. În schimb pe lunile de vară am văzut o scădere pe partea ofertelor de muncă. Cumva s-a reluat trendul din 2019. Trendul pe anii trecuți a depins foarte mult de restricțiile în sine, acum nu au mai fost restricții. Iar dacă anul trecut vedeam o creștere pe piața ofertelor de muncă atunci când se relaxau restricțiile, anul acesta am văzut o scădere pe lunile de vară.

În schimb ceea ce ne așteptăm în sezonul de toamnă-iarnă, să vedem o migrare de la anunțurile pe domeniile sezoniere, spre zona de comerț și domeniile conexe comerțului.

DSC 1323
Cezar Cârligeanu, Head of Sales Romania, Bulgaria & Portugal, OLX

Care sunt cele mai căutate domenii și joburi?

Sunt două milioane de utilizatori care accesează categoria locuri de muncă pe Olx, din cele 14 milioane de utilizatori unici lunar, care accesează Olx în România. În același timp avem pe platformă, aproximativ 500.000 de conturi de angajatori care postează anunțuri. Un vizitator în categoria de locuri de muncă se uită în medie la 11 anunțuri de angajare. Cele mai multe oferte de angajare anul acesta sunt în domeniul logistică și producție. S-a păstrat acest trend ca și anul trecut.

Pe locul doi, dacă anul trecut regăseam partea de construcții, anul acesta domeniul construcțiilor a căzut pe locul patru în locurile de muncă și a crescut horeca și nu în ultimul rând partea de transport: șoferi și partea de curierat. Acesta este top trei.

Candidații sunt interesați de domeniul transport și aplică foarte mulți pe acest domeniu, urmat de zona de producție și partea de operatori comerciali și HoReCa. În partea de HoReCa vedem că se păstrează peak-ul pe vară, dar sunt și joburi ce rămân și în afara sezonului estival.

Cum stăm cu numărul de locuri de muncă în străinătate

Cererea de locuri de muncă crește constant pentru munca în străinătate și oferta crește în mod constant. Nu e un număr foarte mare de anunțuri, avem undeva la 1.200 – 1.300 de oferte de muncă în străinătate. Ce am văzut anul trecut ca un beneficiu pentru angajatorii din România, deși am avut un număr considerabil de anunțuri în străinătate, bine plătite, interesul candidaților a fost mai scăzut ca în anul precedent. Asta poate și din cauza condițiilor pandemice. Poate că acesta a fost un beneficiu pentru angajatorii din România, care au putut beneficia de această forță de muncă care ar fi plecat în afara țării în mod normal.

Anul acesta se păstrează trendul, probabil vom încheia anul cu o ofertă de 15.000 de locuri de muncă în străinătate. Iar interesul candidaților revine ușor, ușor la nivelul de dinainte de pandemie.

Cum sunt salariile anunțurilor de pe Olx

Ceea ce vedem pe platformă este că aproximativ 40% din anunțuri au salariul menționat. 75% din anunțuri sunt din zona de blue-collar, dar anunțurile care au salariul menționat primesc cu 65% mai mulți aplicanți, decât ofertele de muncă care nu au salariul afișat. Dintre anunțurile unde se menționează salariul, cele mai mari salarii sunt în transporturi, undeva la 1200 de euro pe lună, urmate de domeniul medical și construcțiile, undeva la 900 de euro pe lună. Și partea de vânzări undeva la 800 de euro pe lună, pentru joburile din România. Joburile din afară au media la 1800 de euro pe lună.

Diferența dintre nivelul de salarii din România și afară este dată și de ce costuri sunt în afară, dacă se asigură cazarea, masă, transport și așa mai departe, important e cu ce rămâi la final când tragi linie. Cum am menționat, anul trecut cei mai mulți au preferat să rămână în țară, tocmai din cauza restricțiilor de afară și au fost tentați să stea mai aproape de familie.

Care sunt cele mai importante tendințe de recrutare din următoarea perioadă

Vedem un profil de candidat care aplică mai asumat, se uită la mai multe anunțuri înainte de a lua o decizie. Vedem un candidat care își dorește un contact mai rapid cu angajatorul și aproape 90% dintre aplicanții de pe Olx – Locuri de muncă preferă să sune direct angajatorul, să le dea un mesaj direct în platformă sau chiar un SMS și să aplice cu profilul de candidat de pe platformă și nu cu un CV. Lucrul ăsta poate crea și extra task-uri pentru oamenii din HR, pentru că trebuie să preia apeluri, mesaje și să răspundă la ele.

Deja dacă nu se răspunde la un mesaj în două zile, deja candidatul revine cu un mesaj. Ce am observat că funcționează pentru mulți angajatori, este să lucreze într-un mod descentralizat, să colaboreze foarte bine cu managerii funcționali din teritoriu, să își împartă cumva sarcinile. Întâlnim de multe ori angajatori care poate au departamentele de resurse umane subdimensionate și care nu pot să preia toate acele contacte de la clienți și atunci colaborează foarte bine cu oamenii din teritoriu și își împart sarcinile și care pot răspunde la cererile candidaților în două, trei zile. Aceasta îi face să fie foarte eficienți.

Platforma livrează un număr considerabil de candidați. E important și pe partea cealaltă, angajatorul cum primește solicitări, cât de repede răspunde la ele și cum își închide procesul de recrutare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: