fbpx
Finanțe Stiri

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea casei3 min

18/04/2019 3 min read

author:

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea casei3 min

Reading Time: 3 minute

Intenția românilor de a demara proiecte de îmbunătățire a confortului locativ crește de la an la an. Circa 72% dintre ei doresc să pornească un asfel de proiect în următorii 5 ani în timp ce 32% intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Printre principalele cauze care conduc la această stare de fapt se numără: învechirea imobilelor, rata scăzută de îmbunătățiri curente, proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze trendul învechire a locuințelor existențe.

În ceea ce privește suma necesară pe care românii vor să o investească pentru îmbunătățirea calității locuirii aceasta se ridică la 4.800 EUR în următoarele 12 luni. În anul 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătățirea confortului locativ circa 2.600 EUR.

Principala sursă de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire locativă o reprezintă economiile deja realizate. Apoi urmează ca sursă de finanțare importantă veniturile curente. Se observă o scădere a intenției de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel se poate concluziona că dacă românii economisesc mai mult vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinței în care stă familia lor. Prin urmare educația financiară este importantă și în ceea ce privește îmbunătățirea confortului locativ.

O soluție pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este dată de dobânda fixă la credite, combinația economisire-creditare și prima de stat.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental având la bază noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ:

-Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani);

-Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

-Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie. 

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Națională a României va aproba noile caracteristici. 

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe bază vechii legislații.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *