Stiri

Cum ai putea să alegi smart electrocasnicele smart. Ghid care te învață cum să faci alegerile corecte

17 nov. 2023 3 min

Cum ai putea să alegi smart electrocasnicele smart. Ghid care te învață cum să faci alegerile corecte

Reading Time: 3 minute

Pentru a ajuta consumatorii să ia decizii informate pe acest subiect, echipa EFdeN, cu sprijinul Bosch, lansează ghidul care răspunde la cele mai importante întrebări legate de caracteristicile și funcțiile importante ale electrocasnicelor, dar și calcule financiare, modificările etichetelor energetice, modalități de întreținere, utilizare optimă și nu numai.

În această perioadă cu reduceri de Black Friday și de sărbători, un procent mare de utilizatori își doresc achiziționarea de aparate electrocasnice.

Decizia nu este una ușoară, având în vedere gama foarte variată de produse și luând în calcul durata lungă de viață a echipamentelor.

Care sunt informațiile cheie pe care ar trebui să le cunoașteți despre electrocasnice?

Eticheta energetică – la anumite produse nu mai vedem A+ sau A++, ci o nouă scară de la A la G. Măsura aceasta a fost implementată de Comisia Europeană în martie 2021. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele trebuie supuse și o etichetă mai ușor de citit cu informații clare (ex: consumul la 100 de cicluri, în loc de cel anual pentru mașinile de spălat). În acest mod consumatorul poate să compare și să-și calculeze mai bine amortizarea investiției.

Consumul mediu – depinde, în primul rând, de clasa energetică și de timpul de funcționare. De exemplu, consumul mediu de energie electrică al unei mașini de spălat vase clasa A poate fi de 2 ori mai mic decât al unei mașini clasa F (considerând o capacitate 14 seturi pentru ambele aparate).

image 1

Comportamentul utilizatorului – Este important de știut că, pe lângă clasa energetică a produsului, comportamentul și obiceiurile utilizatorului pot influența semnificativ consumul de energie. În acest sens, primul pas care trebuie făcut este analiza stilului de consum și conștientizarea impactului acțiunilor. De asemenea, este importantă cunoașterea electrocasnicelor, modul lor corect de utilizare și urmărirea achiziționării electrocasnicelor care răspund cât mai bine nevoilor.

„Anul trecut am câștigat în cadrul Solar Decathlon Europe 21/22, locul 3 mondial la proba adresată electrocasnicelor, proba de Funcționalitate a Casei. Lucrul acesta nu ar fi fost posibil fără echipamentele potrivite și utilizarea eficientă a acestora. În acest demers, i-am avut alături pe parteneri de la Bosch Electrocasnice, care ne-au sprijinit, atât cu echipamente, cât și cu experiența lor.

Împreună, am realizat acest ghid pentru a ajuta consumatorul să ia decizii informate.”

Dalia Stoian, Board Member – Chief Engineer EFdeN, Project Manager al EFdeN VATRA

 „Prototipurile de case sustenabile cu care am participat în ultimii 10 ani la olimpiada caselor solare sunt supuse unor teste riguroase în paralel cu prezentarea lor către publicul larg, timp de două săptămâni. O parte dintre aceste teste reprezintă chiar o probă independentă, concentrată pe componenta de electrocasnice, unde scopul principal este să asigurăm nevoile și confortul casnic cu un consum cât mai mic de energie. Prin acest ghid am centralizat și pus la dispoziția publicului toate învățăturile pe care le-am adunat de-a lungul timpului.”

Flavia Nacu, coordonator Ghid Electrocasnice, EFdeN

Ghidul îl puteți descărca urmărind link-ul următor efden.org/electrocasnice.

Asociația Solar Decathlon București (EFdeN) aduce viitorul în vizorul publicului general și ne arată cum ar putea fi nu doar viitorul spațiilor de locuit, dar și viitorul orașelor durabile și ce primi pași putem realiza în această direcție.

Având în spate experiența participării la 3 ediții ale competiției Solar Decathlon în ultimii 10 ani, în urma cărora echipa a primit peste 50 de premii, organizația creează modele de bune practici replicabile în timp ce dezvoltă continuu cadrul necesar tinerilor pentru a aplica practic informațiile acumulate în mediul academic, antrenând în activitățile sale de-a lungul timpului peste 900 de voluntari, 300 de companii private, 15 instituții publice.

Printre membrii fondatori ai acestei asociații se află Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București.

Array

Articole pe aceeași temă: