fbpx
Companii Lifestyle Stiri

Cât costă producerea unui vin spumant?2 min

22/12/2016 2 min read

Cât costă producerea unui vin spumant?2 min

Reading Time: 2 minute

România este cunoscută pentru zonele viticole și pentru vinurile îmbuteliate pe care le produc cele peste 150 crame din toată țara. Pe lângă vinurile albe, roșii și rose care sunt considerate liniștite, și vinurile spumante au o cerere din ce în ce mai mare pe piață.

“Pentru a produce un vin spumant de calitate ai nevoie de climatul potrivit pentru a asigura strugurilor acumularea de zaharuri și aciditate potrivite, de cunoștințe legate de metodele de producție, de echipamente specifice și de o echipă de oameni implicați și doritori să facă treabă bună”, spune Daniel Guzu, proprietar Domeniile Panciu.

Viile Domeniilor Panciu se întind pe o suprafață de 120 hectare de viță de vie, iar pentru producția spumantelor Blanc de Blancs și Cuvée Prestige, lansate anul acesta, strugurii au fost culeși de pe o suprafață de 1,4  hectare. Costul de  producere a celor două vinuri spumante a ajuns la aproximativ 8 euro/sticlă, iar perioada de timp pentru recuperarea a investițiilor poate ajunge și la 5 ani.

“Încă de acum 4 ani am început producția de vinuri spumante după metoda clasică, iar anul 2014 a fost unul în care condițiile climatice ne-au permis să pregătim vinuri pentru o nouă gamă de spumante. Le-am realizat prin diverse metode din soiurile Chardonnay, Pinot Noir, Fetească Regală și Babească Neagră, asta pe lângă vinurile albe, roșii și rose liniștite pe care deja le producem și le comercializăm atât în țară, cât și în afară”, spune Daniel Guzu, proprietar Domeniile Panciu.

În 2016, proprietarii au îmbuteliat în jur de 500.000 sticle vin liniştit şi spumant, iar în 2017 și-au propus să ajungă la 600.000 sticle pe care să le vândă atât în țară, cât și la export. Vinurile spumante pot fi consumate pe tot parcursul anului, atât ca băuturi de socializare, cât și în momentele speciale precum zile de naștere, sărbători sau petreceri importante.

“Am decis ca pentru început, datorită calității superioare și numărului limitat de sticle îmbuteliate, spumantele Blanc de Blancs și Cuvée Prestige să poată fi găsite de către clienți la magazinele specializate și în HoReCa (restaurante, baruri, hoteluri, cafenele etc.)”, continuă Daniel Guzu.

Spumantul Blanc de Blancs este recomandat să se consume la minimum 2 luni de la data degorjării, la o temperatură de 4-60C, iar spumantul Cuvée Prestige la o temperatură de 5-70C. Pentru savoare maximă, este ideal să se asocieze cu fructe de mare, pește sau cașcavaluri cremoase.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *