Analize Business Stiri

Marea Britanie a încheiat primul acord important de liber schimb după ieșirea din UE

11 sept. 2020 2 min

Marea Britanie a încheiat primul acord important de liber schimb după ieșirea din UE

Reading Time: 2 minute

Pandemia de COVID-19 a luat fața altor evenimente importante, cum ar fi faptul că, până la sfârșitul anului, Marea Britanie trebuie să negocieze un nou acord comercial cu Uniunea Europeană, dar și să încerce încheierea de acorduri bilaterale cu principalii parteneri comerciali.

O rază de speranță a apărut vineri, 11 septembrie, când Departamentul britanic pentru Comerț Internațional a anunțat încheierea unui acord de liber schimb cu Japonia, primul succes al guvernului de la Londra pe acest plan după votul pro-Brexit din iunie 2016.

Japonia este al 11-lea partener comercial al Marii Britanii, iar acordul convenit în principiu în cadrul unui apel video de secretarul britanic pentru Comerț Internațional, Lizz truss, și ministrul japonez de Externe, Motegi Toshimitsu, va duce la creșterea schimburilor comerciale între cele două țări cu circa 15,2 miliarde de lire sterline.

Potrivit acordului, 99% din exporturile britanice către Japonia vor fi scutite de taxe vamale, analiza guvernului de la Londra estimând că acest acord va aduce un plus de 1,5 miliarde de lire sterline economiei britanice și va duce pe termen lung la creșterea cu 800 de milioane de lire sterline a salariilor lucrătorilor britanici.

Printre beneficiile enumerate de guvernul britanic se numără sprijinirea unor investitori japonezi mari în Marea Britanie, precum Nissan sau Hitachi, prin faptul că piesele și componentele importate din Japonia vor beneficia de taxe vamale reduse.

De asemenea, lista bunurilor britanice cu indicație geografică protejată scutite de taxe vamale în Japonia va crește de la șapte, câte erau ca parte a acordului dintre UE și Japonia, la peste 70 de produse.

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Japonia, care nu mai acoperea și Marea Britanie la finalul acestui an, a înlăturat taxele vamale pentru exporturile europene pe piața niponă și a redus barierele pentru importurile de mașini din Japonia începând din 2019.

Marea Britanie încearcă să încheie acorduri de acest tip cu alte țări sau cu alte blocuri comerciale până la sfârșitul acestui an. Din 2020, statul insular nu va mai fi parte din acordurile comerciale internaționale încheiat de Uniunea Europeană și, dacă nu reușește să parafeze noi acorduri, s-ar putea confrunta cu taxe vamale care ar afecta serios economia britanică.

Potrivit CNN, Marea Britanie a reușit până acum să acopere prin semnarea de noi acorduri, inclusiv cel încheiat cu Japonia, doar 10% din totalul schimburilor comerciale. Principala preocupare va fi legată de un acord cu UE, care reprezintă circa 46% din exporturile britanice și aproape 50% din importuri.

Ilustrație: © Rawf88Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: