BizRemote by certSIGN Stiri

Cât i-a costat pe părinți școala online

1 apr. 2021 < 1 min

Cât i-a costat pe părinți școala online

Reading Time: < 1 minut

Marea majoritate a părinților au avut cheltuieli mai mari cu școala celor mici decât în anii anteriori, aceștia scoțând din buzunare, în medie, peste 6.700 de lei în perioada pandemie.

În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor. Deși au învățat mai mult de acasă, cei mai mulți părinți au fost nevoiți să plătească și fondul școlii. Costul mediu alocat serviciilor de tip „Școală după școală” s-a dublat, iar învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie, după cum arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România.  

Un procent covârșitor, 95% dintre părinți, afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației.

Astfel, costul total mediu nepromptat  (estimarea părintelui despre cât a costat educația copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1.000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018.  Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale).

Aproape jumătate dintre părinți au alocat peste 5.000 de lei educației copiilor, în condițiile în care școala s-a desfășurat preponderent în online. Cele mai mari costuri au fost generate de echipamentele IT  și manualele școlare, de materialele igienico-sanitare și de alimentație.  

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: