Analize Stiri

Ce cred românii despre climatul politic actual?

14 feb. 2017 3 min

Ce cred românii despre climatul politic actual?

Reading Time: 3 minute

sondajUn studiu independent, dat publicității astăzi, scoate la lumină ceea ce cred cu adevărat românii despre actualitatea politică. Președintele și Liviu Dragnea, sunt politicienii considerați vinovați de către cei mai mulți dintre respondenți, pentru criza politică în care ne aflăm. Cu toate că protestele au creat impresia resuscitării spiritului civic, studiul arată că, dacă mâine ar fi alegeri anticipate,  prezența la vot ar fi, cel mai probabil, scăzută.

România celor trei tabere

Studiul relevă faptul că în România există trei tabere: una pro-guvern, ai cărei membri declară că au votat PSD sau ALDE, o tabără de non-partizani, care susțin că nu au votat sau refuză să spună pe cine au ales, și o a treia tabără, anti-guvern, formată din cei care  au votat cu PNL sau USR. sondaj 2

Dintre susținătorii declarați ai PSD sau ALDE, 57% îl consideră vinovat pe Președinte pentru criza politică actuală. Un procent de 28% sunt de părere că responsabili sunt: Liviu Dragnea (11%), Guvernul (9%), Ministrul Justiției (6%) sau Alianța politică PSD ALDE (2%). Celelalte două tabere îl acuză pe Liviu Dragnea că a generat criza politică: 41% dintre responsenții anti-guvern și 24% dintre non-partizani.

Pesimism generalizat

În ceea ce privește viitorul României, 58% dintre respondenți cred că lucrurile merg într-o direcție greșită. Cei care au această opinie fac parte din toate cele trei tabere, într-o măsură aproximativ egală.  Poziția românilor este, de asemenea, destul de clară și în ceea ce privește oportunitatea organizării unui referendum. 51% dintre persoanele chestionate susțin această ințiativă. În acest procentaj, însă, tabăra pro-guvern nu este la fel de bine reprezentată precum celelalte două.

Rezolvarea crizei depinde de o guvernare responsabilă din partea PSD – cred 20% dintre participanții la sondaj, în timp ce 17% sunt de părere că doar demisia actualului guvern ne-ar putea scoate din criză.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 11 februarie. Cu toate acestea, 83% dintre respondenți declară că nu au
participat la demontrațiile de stradă. 

41% – procentul celor care stau pe margine

sondaj 3

Dacă s-ar realiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, un procent de 31% dintre persoanele intervievate ar vota PSD, 17% ar vota PNL, 7% ar vota USR și 41% nu își exprimă nicio opinie.

Când vine vorba despre televiziunile care îi ajută să își facă o părere despre situația politică, 20% dintre respondenți declară că în ultima săptămână au urmărit cel mai des România TV, 19 % – Antena 3, 18% Realitatea TV și 18% Digi24.

Ideea acestui studiu s-a născut chiar în Piața Victoriei, în timpul protestelor. Cătălin Teniță, inițiatorul său, a realizat atunci că partidele politice nu au făcut publice niciunul dintre sondajele pe care sigur le-au realizat în perioada manifestațiilor de stradă.

„Partidele politice nu au făcut publice sondajele pe care le-au realizat în această perioadă. Asta arată că nu le-a plăcut ce-au aflat. Noi am vrut să știm adevărul și de aceea am făcut acest sondaj pe care îl punem la dispoziția oricui este interesat”, declară Cătălin Teniță, inițiatorul studiului.

Costurile sondajului au fost acoperite prin colectă publică, promovată exclusiv pe Facebook. Un număr de 200 de persoane au donat, în total, aproximativ 6000 euro, pentru a avea acces la un sondaj obiectiv cu privire la climatul politic românesc. În afară de sondaj, cu banii adunați se vor face insigne inscripționate cu mottoul protestelor: #rezist.

Sondajul a fost realizat de către ISSPOL, pentru Geeks For Democracy, CENTRAS (Centrul de Resurse pentru Asociatii) și Funky Citizens. Eșantionul a cuprins 965 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste, din întreaga țară.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: