Business Companii Stiri

Studiu: siguranța plăților online3 min

03/07/2019 2 min read

Studiu: siguranța plăților online3 min

Reading Time: 2 minute

48% dintre consumatorii din România consideră securitatea propriului cont cea mai importantă caracteristică atunci când aleg să plătească cu un dispozitiv digital, arată un studiu Mastercard, urmată de securitatea datelor personale (41%)

Studiul dezvăluie faptul că, în prezent, 23% dintre consumatori îşi fac cumpărăturile online, în medie de 6 ori pe lună. Comparativ cu anul 2016, popularitatea tranzacţiilor online distribuite, între persoane, a crescut cu 8%, iar 66% dintre consumatori susţin că îşi plătesc facturile lunare online, ceea ce arată că tranziția diferitelor tipuri de plăți în mediul digital este din ce în ce mai rapidă. În plus, 55% dintre respondenţii care nu folosesc încă aplicaţii pentru plăţi, susţin că le-ar folosi dacă ar beneficia de costuri mai scăzute.

Noi reglementări UE: autentificare prin doi factori

Odată cu noua reglementare care va intra în vigoare din luna septembrie a acestui an, tranzacţiile online trebuie să includă autentificarea prin doi factori. Acest lucru îi condiţionează pe consumatori să se autentifice prin două dintre cele trei moduri disponibile: prin ceva ce sunt, cum ar fi amprenta acestora sau trăsăturile feţei, prin ceva ce dețin, cum ar fi telefonul mobil, cardul sau token-ul, şi prin ceva ce cunosc, precum parola sau codul PIN.

42% dintre respondenţii studiului au declarat că ar folosi cardul mai des pentru tranzacţii dacă ar exista un pas adițional pentru autentificare şi, prin urmare, o securitate sporită, în timp ce 48% ar continua să cumpere online la fel de des ca şi până acum.

Parolele şi codurile statice nu oferă o protecție atât de mare cum ar trebui, arată noul studiu realizat de Mastercard. Doar 7% dintre respondenţi folosesc o aplicaţie sau un serviciu dedicat stocării parolelor proprii, iar 25% le notează într-o agendă.

”Beneficiile autentificării biometrice sunt evidente având în vedere că trăsăturile noastre unice sunt cel mai greu de copiat şi, totodată, sunt la îndemână, iar folosirea biometriei ca metodă de autentificare oferă consumatorilor atât o experienţă pozitivă în momentul plăţilor, cât şi un sentiment de securitate.”, declară Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.

Pe măsură ce nevoia unui pas adiţional de autentificare în procesul de plăţi online se confirmă, Mastercard a întrebat consumatorii care sunt metodele preferate de autentificare. 44% dintre respondenţi preferă biometria, cele mai populare alegeri fiind amprenta (35%), scanarea irisului (13%), autentificarea facială (12%), alături de recunoaşterea vocală, aleasă de 10% dintre aceştia, fapt ce arată un mare potențial pentru această modalitate. Alte metode de autentificare populare în preferinţele respondenţilor sunt parola unică primită prin SMS în timpul tranzacţiei (61%) şi SecureCode, codul unic primit prin SMS sau prin aplicaţia de mobile banking (45%). În ciuda faptului că este cea mai uzuală metodă de autentificare, codul PIN se situează pe a patra poziţie în topul preferinţelor acestora, cu un procent de 41% dintre respondenţi care apelează la această metodă. 

Foto: © MRMake | Dreamstime.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE