Analize

Ce cred românii despre climatul politic actual?

Reading Time: 3 minute

Un studiu independent, dat publicității astăzi, scoate la lumină ceea ce cred cu adevărat românii despre actualitatea politică. Președintele și Liviu Dragnea, sunt politicienii considerați vinovați de către cei mai mulți dintre respondenți, pentru criza politică în care ne aflăm. Cu toate că protestele au creat impresia resuscitării spiritului civic, studiul arată că, dacă mâine ar fi alegeri anticipate,  prezența la vot ar fi, cel mai probabil, scăzută.

România celor trei tabere

Studiul relevă faptul că în România există trei tabere: una pro-guvern, ai cărei membri declară că au votat PSD sau ALDE, o tabără de non-partizani, care susțin că nu au votat sau refuză să spună pe cine au ales, și o a treia tabără, anti-guvern, formată din cei care  au votat cu PNL sau USR. 

Dintre susținătorii declarați ai PSD sau ALDE, 57% îl consideră vinovat pe Președinte pentru criza politică actuală. Un procent de 28% sunt de părere că responsabili sunt: Liviu Dragnea (11%), Guvernul (9%), Ministrul Justiției (6%) sau Alianța politică PSD ALDE (2%). Celelalte două tabere îl acuză pe Liviu Dragnea că a generat criza politică: 41% dintre responsenții anti-guvern și 24% dintre non-partizani.

Pesimism generalizat

În ceea ce privește viitorul României, 58% dintre respondenți cred că lucrurile merg într-o direcție greșită. Cei care au această opinie fac parte din toate cele trei tabere, într-o măsură aproximativ egală.  Poziția românilor este, de asemenea, destul de clară și în ceea ce privește oportunitatea organizării unui referendum. 51% dintre persoanele chestionate susțin această ințiativă. În acest procentaj, însă, tabăra pro-guvern nu este la fel de bine reprezentată precum celelalte două.

Rezolvarea crizei depinde de o guvernare responsabilă din partea PSD – cred 20% dintre participanții la sondaj, în timp ce 17% sunt de părere că doar demisia actualului guvern ne-ar putea scoate din criză.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 11 februarie. Cu toate acestea, 83% dintre respondenți declară că nu au
participat la demontrațiile de stradă. 

41% – procentul celor care stau pe margine

Dacă s-ar realiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, un procent de 31% dintre persoanele intervievate ar vota PSD, 17% ar vota PNL, 7% ar vota USR și 41% nu își exprimă nicio opinie.

Când vine vorba despre televiziunile care îi ajută să își facă o părere despre situația politică, 20% dintre respondenți declară că în ultima săptămână au urmărit cel mai des România TV, 19 % – Antena 3, 18% Realitatea TV și 18% Digi24.

Ideea acestui studiu s-a născut chiar în Piața Victoriei, în timpul protestelor. Cătălin Teniță, inițiatorul său, a realizat atunci că partidele politice nu au făcut publice niciunul dintre sondajele pe care sigur le-au realizat în perioada manifestațiilor de stradă.

„Partidele politice nu au făcut publice sondajele pe care le-au realizat în această perioadă. Asta arată că nu le-a plăcut ce-au aflat. Noi am vrut să știm adevărul și de aceea am făcut acest sondaj pe care îl punem la dispoziția oricui este interesat”, declară Cătălin Teniță, inițiatorul studiului.

Costurile sondajului au fost acoperite prin colectă publică, promovată exclusiv pe Facebook. Un număr de 200 de persoane au donat, în total, aproximativ 6000 euro, pentru a avea acces la un sondaj obiectiv cu privire la climatul politic românesc. În afară de sondaj, cu banii adunați se vor face insigne inscripționate cu mottoul protestelor: #rezist.

Sondajul a fost realizat de către ISSPOL, pentru Geeks For Democracy, CENTRAS (Centrul de Resurse pentru Asociatii) și Funky Citizens. Eșantionul a cuprins 965 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste, din întreaga țară.

Doriana Matei

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

8 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

o zi ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

o zi ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

o zi ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

o zi ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

o zi ago