Antreprenori by eMAG Stiri

CERT-RO: Un nou tip de fraudă vizează proprietarii de firme. Ce este frauda cu facturi

ian. 12, 2021 2 min

CERT-RO: Un nou tip de fraudă vizează proprietarii de firme. Ce este frauda cu facturi

Reading Time: 2 minute

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu un nou tip de înșelătorie: frauda cu facturi. Potrivit autorității, în spatele unei solicitări de tranzacţii este posibil să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu.

CERT-RO explică într-un infografic modul în care se poate derula o astfel de fraudă şi vine cu o serie de recomandări.

Cum acționează escrocii


Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucișată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc.

Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plățile viitoare. Noul cont este deținut/controlat de acesta.

Cum se pot apăra firmele


În acest context, CERT-RO sfătuiește organizațiile să se asigure că angajații sunt informați, recunosc acest tip de fraudă și cum să o evite și să sesizeze politia la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu au devenit victima acesteia.

Cum se pot apăra angajații


Pe angajați, aceștia îi sfătuiesc să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăti și să folosească datele de contact din corespondența anterioară pentru a verifica și nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

„Pentru plăti peste o anumită sumă, instituiți o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuați o plată, trimiteți un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranță, includeți denumirea băncii și ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliți puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuați plăti regulate. Fiți precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postați pe rețelele sociale”, atenționează specialiștii CERT-RO.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: