Stiri Tech

Car sharing cu mașini electrice, în București

11 iul. 2019 2 min

Car sharing cu mașini electrice, în București

Reading Time: 2 minute

Începând de astăzi, bucureștenii pot conduce mașinile electrice din flota Spark, noul serviciu de e-car sharing lansat în România de compania lituaniană pornită ca start-up în 2016.

„Începem astăzi cu 50 de vehicule, care vor fi integrate treptat în aplicația mobilă Spark. Obiectivul nostru este de a ajunge în următoarele luni la un total de 100 de vehicule, ce pot oferi o autonomie de peste 200 km la o singură încărcare”, a declarat Iordan Tonchev, directorul general al Spark Car Sharing SRL, care va coordona activitățile companiei la nivel local.

Prețurile finale sunt de 1,20 lei/minut pentru Renault Zoe și de 1,40 lei/minut pentru modelul premium Nissan Leaf 40. Clienții Spark au alocați 150 de km gratuiți pe zi, după care vor trebui să achite o taxă suplimentară de 0,75 lei/km pentru Zoe și de 0,85 lei/km pentru Nissan Leaf. Durata minimă de închiriere este de 12 minute și nu există o durată maximă de utilizare.

Pentru reîncărcarea bateriilor, clienții Spark pot utiliza rețeaua de stații de reîncărcare a partenerilor companiei – E-charge și Eldrive. Aceștia pot găsi stații de încărcare E-charge în 19 locații din București și 46 de locații la nivel național. Totodată, utilizatorii serviciilor Spark vor putea încărca mașinile în locațiile Eldrive, care au anunțat că vor deschide mai multe stații de încărcare în București și în țară în perioada următoare. Eldrive deține cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din Europa de Sud-Est.

Mașinile pot fi găsite în zonele speciale Spark, ce acoperă în prezent majoritatea punctelor importante din centrul orașului, cum ar fi Piața Unirii, Piața Romană, Gara de Nord, Cotroceni, Parcul Izvor, Palatul Parlamentului, Piața Obor, Piața Iancului, Piața Muncii, Dristor și multe alte zone centrale. Modelul de închiriere de la Spark nu-i obligă pe utilizatori să aducă înapoi mașinile de unde le-au luat, ci să le lase în una din zonele indicate pe harta aplicației.

Cum funcționează serviciul de car sharing

Înainte ca un utilizator să folosească mașinile din flota Spark, trebuie să-și creeze cont în aplicația dedicată (Android si iOS). După câțiva pași de înregistrare, urmează etapa de validare a profilului de utilizator. Odată cu validarea tuturor actelor și informațiilor, utilizatorul poate căuta mașinile care se află în cea mai apropiată zonă Spark indicată pe hartă. Acesta trebuie să apese butonul rezervă, moment în care mașina va fi vizibilă pe hartă doar pentru utilizator. Când ajunge în dreptul mașinii, butonul de rezervare se va transforma în buton de deblocare. Șoferul va găsi în mașină setul de chei al acesteia, care îi va permite să închidă autovehiculul atunci când este parcat. La încheierea sesiunii de închiriere, utilizatorii trebuie să lase cheile în mașină înainte de a lăsa mașina. Sesiunea de utilizare se va închide doar în momentul în care șoferul activează opțiunea din aplicația Spark. Ulterior, mașina va reapărea pe hartă ca fiind disponibilă pentru următorul utilizator.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: