BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Florin Cîțu: 5,91 miliarde lei, alocate în plus la investiții publice

21 aug. 2020 2 min

Florin Cîțu: 5,91 miliarde lei, alocate în plus la investiții publice

Reading Time: 2 minute

Guvernul a alocat 5,91 miliarde lei în plus la investiții publice față de bugetul inițial, arată ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

“După 7 luni deja investițiile publice sunt la un nivel record = 20 miliarde lei. Cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani în aceeași perioadă anului. Și suntem într-o perioada de criza economică fară precedent, dar doar prin investiții putem să evitam prăbușirea economiei și să ne asiguram că vom avea o revenire puternică în 2021. În plus doar la această rectificare bugetară am majorat plafonului de garanții cu 14 miliarde de lei: majorarea plafonului Program IMMInvest cu 5 miliarde, de la 15 miliarde de lei la 20 miliarde de lei – cel mai de succes program destinat IMM-urilor implementat vreodată în România. HORECA este pe locul 2 în București și pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește cererile pentru acest program, în special restaurante”, a explicat Cîțu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Totodată, ministrul Finanțelor, spune că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a primit în plus 3,57 miliarde lei, față de bugetul inițial, iar Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj 7,2 miliarde lei, astfel că a fost alocată o sumă de 10,77 miliarde lei în plus, în 2020, pentru susținerea locurilor de muncă.

„Transparență și Profesionalism. Este foarte important să știți în ce sectoare ale economiei au fost alocați mai mulți bani în 2020 față de bugetul aprobat inițial. Cele mai mari sume, peste un miliard de lei în plus fata de bugetul inițial, au fost alocate astfel: Ministerul Muncii și Protecției Sociale a primit în plus 3,57 miliarde lei + Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj care a primit în plus 7,2 miliarde lei = 10,77 miliarde lei în plus în 2020 pentru susținerea locurilor de muncă. Ministerul Sănătății a primit în plus 2,38 miliarde lei + Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate care a primit în plus 3,66 miliarde lei = 6,04 miliarde lei în plus pentru sănătatea românilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit în plus 3,24 miliarde lei”, a scris Cîțu.

Ministrul menționează și plafonul de garanții pentru măsuri sprijin destinate companiilor mari prin Eximbank, de 4,7 miliarde de lei; plafonul de garanții Tarom și Blue Air de 0,8 miliarde de lei; plafonul de garanții pentru Program IMM Leasing de 1,5 miliarde de lei; plafonul de garanții Program IMM Factoring de un miliard de lei; plafonul de garanții vouchere de vacanță (susținere directă pentru domeniul HORECA, în plus față de scutirea de plată a impozitelor pentru 150 de zile în 2020 și amânarea depunerii declarațiilor pentru octombrie 2020) și asigurare credit comercial de un miliard de lei.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: