Stiri

Cluj-Napoca, în topul orașelor pentru călătorii responsabili

Reading Time: 3 minute


Călătoriile în alte orașe sunt unul dintre motoarele turismului internațional și se așteaptă ca aproape 800 de milioane de persoane să viziteze în fiecare an câte o destinație urbană internațională până în 2025.

Pentru a ajuta oamenii să caute opțiuni pentru astfel de călătorii cu mai puțin impact asupra destinației, motorul de căutare momondo.ro a lansat Indicele orașelor pentru călătorii responsabili. Rotterdam a câștigat locul întâi, fiind cel mai atractiv oraș turistic pentru călătorii preocupați de mediul înconjurător. Orașul românesc Cluj-Napoca a ocupat locul 86, în vreme ce capitala, București, a luat locul 105.

Indicele orașelor pentru călătorii responsabili realizat de momondo este un ghid interactiv, creat pentru a ajuta călătorii să ia în considerare aspecte legate de sustenabilitate atunci când își plănuiesc călătoriile internaționale, aspecte precum acreditarea privind emisia de carbon a aeroporturilor, traficul local și calitatea aerului.

Indicele analizează 167 de orașe din 63 de țări, luând în calcul 28 de factori și ajutându-i, astfel, pe călători să ia decizii mai informate. Indicele are și opțiunea de a personaliza rezultatele, filtrându-le în funcție de cei mai importanți factori pentru fiecare călător.

Europa este liderul clasamentului

Rotterdam, Amsterdam și Graz ocupă primele trei poziții în clasamentul realizat de momondo, cu primele zece locuri aparținând exclusiv unor orașe din Europa.

Portul olandez Rotterdam a obținut cel mai mare punctaj, deoarece aeroportul său dispune de un sistem avansat de management al carbonului, certificat de Airport Carbon Accreditation, are numeroase proprietății cu prețuri accesibile, care au obținut certificarea oferită de Booking.com în cadrul Programului Călătorii Sustenabile, are o rețea de transport feroviar urban excelentă și cele mai extinse piste pentru biciclete. 

Amsterdam (Olanda) ocupă locul al doilea, fiind renumit pentru accesibilitatea călătoriilor cu bicicleta și străzile pietonale, cu opțiuni viabile pentru mașini ecologice și o densitate ridicată a stațiilor de încărcare electrică. 

Graz (Austria) a ieșit pe locul al treilea datorită legăturilor feroviare foarte bune, numeroaselor stații de încărcare EV și Centrului Vechi, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO*.

Top 10 orașe ale Indicelui pentru călătorii interesați de mediul înconjurător

  1. Rotterdam, Olanda
  2. Amsterdam, Olanda
  3. Graz, Austria
  4. Trondheim, Norvegia
  5. Munich, Germania
  6. Helsinki, Finlanda
  7. Stockholm, Suedia
  8. Zurich, Elveția
  9. Gothenburg, Suedia
  10. Viena, Austria

Cluj-Napoca a ieșit înaintea Bucureștiului

Ocupând locul 86 în clasament, Cluj oferă unele dintre cele mai accesibile mașini ecologice de închiriat, la prețuri cu (în medie) 32% mai ieftine decât mașinile ne-ecologice. Numărul mare de piețe și magazine second-hand face din Cluj un loc excelent pentru cumpărături care nu afectează mediul, în vreme ce muzeele numeroase și variate îi ajută pe călători le prezintă călătorilor cultura zonei, susținând, în același timp, și comunitatea locală.

Chiar dacă nu a intrat în top 100, Bucureștiul are câteva aspecte apreciate de călătorii responsabili. Asemenea Clujului, și capitala pune la dispoziție câteva opțiuni ieftine de închirieri de mașini ecologice, cu prețuri cu 38% mai ieftine decât mașinile convenționale.

În plus, infrastructura de transport urban are o calitate decentă, ceea ce înseamnă că turiștii pot vizita marile obiective turistice ale Bucureștiului fără să o amprentă de carbon semnificativă.

Există multe soluții pentru a vedea lumea în mod responsabil

Vancouver (Canada) ocupă primul loc în America de Nord, mai ales datorită calității aerului. Tokyo (Japonia) a cucerit podiumul în regiunea Asia-Pacific, pentru că piețele sale locale, teatrele și galeriile de artă sunt extrem de accesibile mulțumită străzilor pietonale și pistelor pentru biciclete. 

Santiago din Chile a luat marele premiu în topul Americii Latine. Santiago oferă cea mai mare reducere la prețurile zborurilor în extra-sezon, iar aeroportul său a primit recunoaștere pentru buna gestionare a carbonului, conform Airport Carbon Accreditation.

În Tunisia, capitala Tunis a luat primul loc în topul regiunii Africa-Orientul Mijlociu; numeroasele sale piețe și magazine second-hand oferă ocazii excelente pentru a înțelege mai bine cultura și a ajuta economia locală.

Photo © Alexandru IonaÈ™ Sălăgean | Dreamstime.com

Anca Muraru

Recent Posts

Influencerii AI

De anul trecut, ANAF a dat „follow” influencerilor care fac bani din social media și a publicat inclusiv un ghid…

4 ore ago

Zentiva susține un proiect inovator de monitorizare cu drona a împăduririlor din Munții Făgăraș

Grupul de companii Zentiva din România, lider în volum și valoare pe piața medicamentelor generice din România*, susține proiectul Fundației…

2 zile ago

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția First Bank și își dublează prezența în România

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția grupului românesc First Bank SA (România) de la fondul privat de investiții cu sediul în…

2 zile ago

LIFE IS HARD numește un nou Consiliu de Administrație, după ce și-a majorat capitalul social și a atras investiții printr-o nouă emisiune de obligațiuni

LIFE IS HARD SA (LIH), companie de tehnologie listată la BVB, piața AeRo, anunță încheierea majorării capitalului social și atragerea…

2 zile ago

ISRA – Design Inovator, lansare europeană și exclusivitate în România

ISRA, producător de mobilier de baie și cameră de înaltă calitate, anunță cu mândrie lansarea colecției sale revoluționare pe piața…

2 zile ago

MINA anunță Summer Camp, o tabără creativă de vară pentru copii

MINA, Museum of Immersive New Art, a pregătit o nouă experiență de neuitat pentru cei mici. MINA Summer Camp este…

2 zile ago