CSR Stiri

Clujenii vor ști ce aer respiră

12 apr. 2021 2 min

Clujenii vor ști ce aer respiră

Reading Time: 2 minute

Campania Ce Aer Respir la Cluj intră în linie dreaptă. În urma campaniei de strângere de fonduri realizate la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați  22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II,  făcând astfel posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului.

Inițiatorii proiectului vor monta senzorii în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății. 

Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet de clujeni începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data. Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP.

Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv. Prin urmare, aceștia lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori. Dacă locuiți sau aveți afacerea în imediata apropiere a unuia din cele 22 de puncte din lista de mai jos, puteți să vă înregistrați pe pagina Adoptă un senzor sau să scrieți la adresele stefan.voinea@health-observatory.ro  sau marius.mornea@sustenabil.org.


Noutăți cu privire la proiect vor fi publicate pe pagina Facebook AerLive.ro și pe paginile Observatorului Român de Sănătate și Clujul Sustenabil. După trei luni de la instalarea senzorilor, va fi publicat un raport cu concluzii și propuneri pentru autorități.

Iniţiativa Ce aer respir la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U. Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: