Finanțe Stiri

Coface: Economia globala, tot mai „japoneza”

8 apr. 2016 3 min

Coface: Economia globala, tot mai „japoneza”

Reading Time: 3 minute

Cresterea mondiala ramane scazuta, in pofida politicilor monetare ultra-expansioniste – economia globala devine tot mai „japoneza”, potrivit barometrului trimestrial al riscurilor de tara realizat de Coface.

Cu toate ca economiile emergente au inregistrat o usoara revenire la inceputul acestui an (Coface prognozeaza o crestere de 3,9% in 2016, dupa o evolutie de 3,4% in 2015 si 7,2% in 2010), scaderea inregistrata in tarile dezvoltate (1,7% in 2016) perturba echilibrul economiei globale mai mult decat oricand inainte. Cresterea este putin probabil sa depaseasca 2,7% in acest an, arata barometrul Coface.

In Statele Unite, in ciuda existentei unei economii sanatoase, exista cateva puncte vulnerabile. In timp ce industria serviciilor evolueaza bine, incurajata de nivelurile ridicate de angajare si de consumului populatiei, industria are de suferit din cauza unui dolar puternic.

Marea Britanie se confrunta cu o incertitudine asupra viitorului sau in Uniunea Europeana, ceea ce creste volatilitatea pietelor financiare si duce in jos indicii de incredere.

Zona Euro este condusa de cererea interna, de o piata a ocuparii fortei de munca imbunatatita si de conditii favorabile de creditare. In Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda, increderea in companii este scazuta, impiedicand cresterea economica (1,6% in 2016), in special odata cu cresterea riscului politic.

O serie de amenintari au influentat argumentele din spatele previziunilor Coface: economia mondiala impartaseste caracteristicile economice ale Japoniei cu o crestere redusa a politicilor monetare ultra-expansioniste, a pietelor financiare volatile si a presiunilor inflationiste reduse la zero.

Economia Japoniei este incetinita de un nivel de redus de consum. Evaluarea yenului la inceputul acestui an si ineficacitatea initiativelor Abenomics au determinat Banca Japoniei sa  adopte rate ale dobanzilor negative. Dupa plasarea tarii sub monitorizare negativa in Ianuarie 2016, Coface a retrogradat evaluarea Japoniei la A2.

Tensiunile si incertitudini duc la cresterea riscurilor

  • Incetinirea economiei Chinei si preturile scazute la petrol

In timp ce Banca Centrala a Chinei si-a redus rezervele obligatorii, Coface sprijina prognoza de crestere de 6,5% in 2016, riscul de incetinire semnificativa ramanand valabil. In paralel, scaderea pretului petrolului a adus dificultati bugetare tarilor exportatoare – deficitelor lor cresc  mai rapid si operatiunile in segmentul de hidrocarburi se confrunta cu provocari ale efectelor externe negative. Acesti factori au condus la retrogradare si la supravegheri negative.

  • Malaezia (nou evaluata A3) sufera din cauza preturilor scazute ale materiilor prime si din cauza scandalului asupra fondului suveran 1MBD (1Malaysia Development Bhd). Increderea investitorilor a fost afectata, pe fondul unor datorii ridicate de uz casnic si a cererii externe scazute.
  • Sultanatul Oman (nou evaluat la A4) ramane una dintre economiile vulnerabile in regiune si se confrunta cu scaderi ale pretului petrolului. Capacitatea de productie pe termen scurt ramane limitata, in timp ce veniturile din petrol (aproape 85% din veniturile publice) au scazut cu 36,3% in 2015.
  • Exporturile Kazahstanului (nou evaluat la C) catre China au scazut in timp ce tara a fost afectata de preturile mici ale petrolului si de recesiunea din Rusia.
  • Arabia Saudita (nou evaluata la 4, sub monitorizare negativa) a vazut o extindere a deficitului public. Preturile raman scazute, iar indexurile increderii in companie incep sa se deterioreze.
  • Pana in prezent, Kuveit (A2, acum sub monitorizare negativa) a fost mai putin afectat. Aceasta poate se va vedea in conturile publice si externe declasate in 2016.
  • Cresterea riscurilor politice

Cresterea instabilitatii politice ar putea avea un impact serios asupra economiilor deja afectate de incetinirea globala. Mai mult decat atat, dupa deteriorarea conditiilor economice, se inregistreaza o crestere a nemultumirii in cadrul populatiei si o slabire a unitatii nationale.

  • Armenia a aderat la categoria D, care include tarile in care companiile se confrunta cu o foarte mare probabilitate de neplata. Tara este afectata de recesiunea din Rusia (numarul de muncitori armeni din Rusia a scazut cu 5% in 2015). De asemenea, se confrunta cu o frustrare tot mai mare a populatiei din cauza coruptiei si a performantelor economice slabe, care contribuie la deteriorarea situatiei sociale si politice.
coface g2

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: