Creativitate Lifestyle

Colectiv, dublă nominalizare la premiile Oscar. Documentarul face istorie pentru cinematografia românească

15 mart. 2021 2 min

Colectiv, dublă nominalizare la premiile Oscar. Documentarul face istorie pentru cinematografia românească

Reading Time: 2 minute

Documentarul „colectiv” a fost nominalizat la Oscar pentru două categorii – Documentar și Lungmetraj internațional. Premiile Oscar vor fi anunțate în 26 aprilie.

Este pentru prima oară când un film românesc a fost selectat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la două categorii ale premiilor Oscar.

România s-a mai aflat o singură dată pe o astfel de listă scurtă în anul 2013, cu lungmetrajul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Atunci, „După dealuri” a fost selectat pe o listă scurtă de nouă lungmetraje propuse spre nominalizare la categoria „cel mai bun film străin”, dar, în final, nu s-a regăsit printre cele cinci filme nominalizate.

Documentarul „colectiv„, coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

De asemenea, o coproducţie cu participare românească, filmul „Quo Vadis, Aida?”, regizat de Jasmila Zbanic, se află pe lista scurtă a filmelor propuse spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Potrivit revistei Variety, AMPAS a anunţat listele scurte de propuneri pentru nominalizare la nouă categorii ale premiilor Oscar din 2021. Categoriile şi numerele filmelor propuse sunt următoarele: lungmetraj documentar (15), scurtmetraj documentar (15), lungmetraj internaţional (15), machiaj şi coafură (10), coloană sonoră (15), cântec original (15), scurtmetraj animat (10), scurtmetraj de ficţiune (10) şi efecte vizuale (10).

Procedura de votare pentru alcătuirea acestor liste scurte s-a încheiat pe 5 februarie şi va continua în perioada 5-9 martie pentru alegerea finală a nominalizărilor oficiale. Nominalizările la premiile Oscar au fost anunţate pe 15 martie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Oscar, care va avea loc pe 26 aprilie.

Alexander Nanau, laureat în 2020 al premiului ”Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar în cadrul DOC NYC este regizor și producător germano-român. A studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

foto: Alex Gâlmeanu

One Comment
  1. colectiv: Cu Alexander Nanău în culisele unui film de Oscar - Revista Biz
    […] au reușit regizorul Alexander Nanău și echipa documentarului „colectiv”, dublu nominalizat la Oscar, să ne arate evenimentele care au marcat societatea românească după incendiul din Colectiv așa […]

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: