Companii Stiri

Comisia Europeană investighează ajutorul de stat de 2 mld. euro pentru Complexul Energetic Oltenia

5 feb. 2021 2 min

Comisia Europeană investighează ajutorul de stat de 2 mld. euro pentru Complexul Energetic Oltenia

Reading Time: 2 minute

Comisia Europeană a deschis o „investigație aprofundată” pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA (CE Oltenia) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

„În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societății CE Oltenia, ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de România companiei de stat, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde de euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat).

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

Ce va examina Comisia Europeană

  • Dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;
  • Dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și
  • Dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni (ajutor pentru salvare). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat (ajutor de restructurare).

Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: