BizRemote by certSIGN Stiri

Rata șomajului va crește ușor în 2021

19 feb. 2021 3 min

Rata șomajului va crește ușor în 2021

Reading Time: 3 minute

Rata șomajului va crește ușor și, potrivit unui studiu realizat de Adecco România, aceasta va fi peste valoarea lunară a anului trecut. 2020 a fost primul an, după o lungă perioadă de timp, când a existat o creștere față de anul precedent, în ultimii cinci ani, rata șomajului scăzând de la un an la altul.

În ultimele luni ale lui 2020 indicatorii economici au fost sesizabil pe creștere față de trimestrul anterior. Recuperarea economică din 2021 va continua pe întregul parcurs al anului și se estimează o creștere de până la 4.2%, după o scădere de 5% anul trecut.  

Pe fondul majorării prețurilor și bunurilor de consum cu 2.1% în 2020, este de așteptat o intensificare a consumului în 2021. Acest trend, corelat cu un potențial succes al campaniei de vaccinare anticovid, indică o reluare completă a activității în mai toate sectoarele economiei (inclusiv HORECA și Cultură).

“Ne aflăm într-un moment similar cu cel de la începutul anului 2012, când primele semne ale redresării economice începeau să apară. Atunci, nesiguranța era mai mare, iar ieșirea din criză a mai durat o bună perioadă de timp. Acum, contextul este total diferit și suntem optimiști, mai ales pentru evoluțiile din piața muncii. Anul acesta a început foarte energic din punct de vedere al angajărilor. Am sesizat creșteri de solicitări din domenii care în mod normal aveau nevoi mai mari în această perioadă (ex. retail, tehnic, automotive, farmaceutic, logistică și transport), dar și din domenii mai puțin active (ex. medical și asistență medicală, educațional). În aceste ultime domenii, ne așteptăm la o creștere constantă până la finalul anului, atât din partea companiilor din țară, cât și cele din UE”, spune Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Acesta mai arată că salariul mediu brut va crește constant în sectorul privat, dar există încă multă incertitudine cu privire la ce se va întâmpla la stat. Inițiativele de reducere a sporurilor sau a tichetelor de vacanță pentru bugetari vor afecta mult veniturile angajaților din domeniu. În acest caz, părerile sunt împărțite: pe de-o parte, există extreme care ajung să frustreze chiar și cel mai optimist angajat din privat. Pe cealaltă parte, majoritatea angajaților la stat activează în sănătate și asistență socială, învățământ, infrastructură sau sistem judiciar, toate fiind domenii esențiale pentru funcționarea unui stat. Mai ales într-o pandemie.

„Rata șomajului va crește ușor și estimăm că va fi peste valoarea lunară a anului trecut. De altfel, 2020 a fost primul an după o lungă perioadă de timp când a existat o creștere față de anul precedent. În ultimii cinci ani, rata șomajului a scăzut de la un an la altul. Va exista o scădere sesizabilă în trimestrul II al anului, dar este o scădere sezonieră, cauzată de începutul lucrărilor agricole. Creșterea în ansamblu a șomajului nu ar trebui să ne sperie, deoarece există suficienți angajatori care pot prelua acești oameni”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România

Evoluția serviciilor de HR în 2021

Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii de resurse umane s-a aflat într-o constantă creștere până în anul 2019. Începând cu acest moment, segmentul serviciilor de muncă temporară a început să descrească, pe fondul transformărilor din industria automotive. Un alt factor care își face simțite efectele este automatizarea, factor care a fost accelerat pe fondul pandemiei și al restricțiilor sanitare.

Angajatorii au început să ia în calcul transformări ale strategiilor de HR și implicit a comportamentului pe piața muncii. Direcțiile indicate de aceștia implică: interiorizarea/ reținerea angajaților, dobândirea de competențe relevante și noi la locul de muncă, apelarea la angajați temporari specializați, externalizarea completă a unor procese întregi de business, automatizarea și digitalizarea proceselor de lucru care o permit, angajarea de freelanceri care au competențele necesare companiei.

Competențele pe care angajatorii le au în focus pentru dezvoltare sunt: învățare activă, rezistență la stres și flexibilitate, managementul echipelor, gândire analitică și inovativă, utilizarea tehnologiei, monitorizare și control, asigurarea și controlul calității, rezolvarea de probleme complexe.

“Efectele pandemiei în piața muncii au determinat angajatorii să regândească modul în care tratează riscurile și responsabilitățile în raport cu angajații sau organele de control ale statului. 2020 a expus vulnerabilitățile companiilor în contextul unei crize sanitare și a reamintit managerilor de incertitudinea economică de la începutul deceniului trecut, când criza economică făcea ravagii. Șomajul tehnic, schemele de ajutor financiar pentru companiile afectate sau suspendarea completă a activității au generat situații de incertitudine ridicată. Aceste semne de întrebare au determinat companiile să caute parteneri de business mai flexibili și care să poată prelua cât mai mult din riscurile și responsabilitățile managementului de personal.

În căutarea unui echilibru între managementul intern al angajaților și externalizarea acestor activități, angajatorii caută soluții mai complexe și flexibile”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România

Foto:  © Flynt | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: